Annons

Alla hyresgäster sa nej – värden vann ändå

Södermalm Nu ryker de kulturmärkta 60-talsköken på Sankt Paulsgatan. Trots att alla hyresgäster vill ha dem kvar. Och hyreshöjningarna som följer riskerar att bli höga.
Foto: Roger Rosenlund
Ursula Cronsten i sitt, än så länge, orenoverade originalkök på Sankt Paulsgatan.

– Upp till hundraprocentiga hyreshöjningar – det kommer många av de boende på Sankt Paulsgatan inte klara av. Så summerar Masoud Dehvari, hyresgästföreningens juridiska ombud konsekvenserna av Svea Hovrätts beslut. Det som nu ger slutgiltigt tillstånd för Einar Mattsson att renovera fastigheten och dess 54 lägenheter.

Ärendets art ligger i tiden. Det renoveras på många ställen i Stockholm. Ofta med höga boendekostnader till följd. Men det finns saker som skiljer Sankt Paulsgatan från många andra. Det ena är att uppslutningen från hyresgästerna varit total. Drygt 40 personer är listade som klagande och det var något som gjorde en ledamot i hyresnämnden skiljaktig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är beklagligt att ett hundraprocentigt önskemål från hyresgästerna inte kan få ett bättre bemötande/gehör och dessutom är ett hundra procent intresse från hyresgästerna lika med ett generellt hyresgästintresse enligt min bedömning och ska bemötas positivt av hyresvärden, skriver ledamoten Yvonne Andersson i beslutet från slutet av förra året.

Men både hyresnämnden och hovrätten tycker som helhet annorlunda – renoveringar i kök enligt hyresvärdens önskemål godkänns. Och i badrum. Med mera. Men särskrivningen i nämnden och den enhetliga uppslutningen talar för sig själv, enligt Masoud Dehvari:

– Man vet att vi har ett samhällsproblem när det blir så här. Det kommer innebära hundraprocentig hyreshöjning och det påverkar besittningsskyddet. Folk får flytta, säger han. Dessutom har ju fastigheten antikvariska värden.

Annons
Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

Ursula Cronsten, också juridiskt ombud i ärendet, är själv boende i huset och har varit en sammanhållande länk bland grannarna. Hon tycker att hyresvärdens köksrenoveringar inte bara är förfärliga utan också kontraproduktiva.

– Det är en fantastisk inredning som de ersätter med sånt här smäck. Och de förstör för sig själva. Sådan här originalinredning är redan eftertraktad, säger hon.

Ursula Cronsten berättar att det under ärendets gång gjorts undersökningar hur många som klarar av en hyreshöjning på 100 procent. Eller 75 procent.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

– Det är väldigt få. Två av 35 som svarade. Så, signalerna är ju att de inte vill ha kvar oss, säger hon.

Annons

– Einar Mattssons anspråk på miljömedvetenhet rimmar illa med att byta ut köken. Det kostar i transporter och destruktion jämfört med att renovera de befintliga. Dessutom är flertalet kök i bra skick, säger Ursula Cronsten.

Helen Serner, projektledare på Einar Mattsson berättar att inriktningsbeslutet för hur renoveringen ska gå till tas nästa vecka. Framtida hyror vill hon inte gå in på.

– Det har vi inte pratat om alls. Nu ser vi till fastighetens bästa. För att den ska överleva, säger hon.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.