HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännyttans sociala roll lågt prioriterad

Nyheter Länsstyrelserna efterlyser tydligare ägardirektiv om det allmännyttiga uppdraget och den sociala rollen. Exempelvis tar endast tolv av bolagen tar upp vräkningsförebyggande arbete.

Landets 21 länsstyrelser har samlat in och granskat ägardirektiven i 241 allmännyttiga bostadsbolag. Anledningen är att regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag förmå kommunerna att i ägardirektiven betona bostadsföretagens allmännyttiga och sociala roll.

Kartläggningen visar att det råder stora skillnader i hur ägardirektiven är utformade. När det gäller bolagens allmännyttiga och social roll finns det direktiv som inte tar upp dessa aspekter alls, medan en del är specifika på någon punkt, men inte berör andra områden.

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

Länsstyrelserna kommer därför att ta en diskussion kring ägardirektiven med vissa kommuner. Direktiven bör underlätta för resurssvaga att komma in på bostadsmarknaden, motverka hemlöshet och förebygga avhysningar. Endast tolv av bolagen tar exempelvis upp det vräkningsförebyggande arbetet.

Däremot behandlar de flesta ägardirektiv ekonomiska spelregler med begrepp som avkastning och soliditet. Exempelvis att ”avkastningen ska vara 7,5 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod” eller ”lägst fyra procent av eget kapital”. Ungefär hälften tar upp förhållandet mellan allmännytta och affärsmässighet. Länsstyrelserna konstaterar att i den nya lag om kommunala bostadsbolag, som infördes 2011, finns ett stort tolkningsutrymme för dessa begrepp.

Som exempel på olika skrivningar kan nämnas att ”bolaget ska tillämpa marknadsmässiga avkastningskrav. Med detta avses affärsmässighet och avkastning i jämförelse med andra seriösa och långsiktiga aktörer på orten” Eller ”Bolaget ska drivas utan vinstintresse men effektivt på affärsmässiga grunder”.

Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.

Ungefär i hälften av direktiven nämns nyproduktionen av bostäder. Ibland hur många som ska byggas under en viss tidsperiod. I andra fall om det är en viss kategori bostäder som efterfrågas, exempelvis trygghetsboenden för äldre eller studentbostäder.

I de fall som hyressättningen berörs är det vanligaste uttrycket ”rimliga hyresnivåer”. Det finns också skrivningar om att hyresnivån inte menligt ska påverka privata bostadsföretag som vill satsa på hyresrätter.

Läs hela rapporten här

Läs ocksåEfter massuppsägningarna – nu polisanmäls värdarnaBengt Öhman
Läs också För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder" Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.