Annons

Allmännyttans sociala roll lågt prioriterad

Nyheter Länsstyrelserna efterlyser tydligare ägardirektiv om det allmännyttiga uppdraget och den sociala rollen. Exempelvis tar endast tolv av bolagen tar upp vräkningsförebyggande arbete.

Landets 21 länsstyrelser har samlat in och granskat ägardirektiven i 241 allmännyttiga bostadsbolag. Anledningen är att regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag förmå kommunerna att i ägardirektiven betona bostadsföretagens allmännyttiga och sociala roll.

Kartläggningen visar att det råder stora skillnader i hur ägardirektiven är utformade. När det gäller bolagens allmännyttiga och social roll finns det direktiv som inte tar upp dessa aspekter alls, medan en del är specifika på någon punkt, men inte berör andra områden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Länsstyrelserna kommer därför att ta en diskussion kring ägardirektiven med vissa kommuner. Direktiven bör underlätta för resurssvaga att komma in på bostadsmarknaden, motverka hemlöshet och förebygga avhysningar. Endast tolv av bolagen tar exempelvis upp det vräkningsförebyggande arbetet.

Däremot behandlar de flesta ägardirektiv ekonomiska spelregler med begrepp som avkastning och soliditet. Exempelvis att ”avkastningen ska vara 7,5 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod” eller ”lägst fyra procent av eget kapital”. Ungefär hälften tar upp förhållandet mellan allmännytta och affärsmässighet. Länsstyrelserna konstaterar att i den nya lag om kommunala bostadsbolag, som infördes 2011, finns ett stort tolkningsutrymme för dessa begrepp.

Annons

Som exempel på olika skrivningar kan nämnas att ”bolaget ska tillämpa marknadsmässiga avkastningskrav. Med detta avses affärsmässighet och avkastning i jämförelse med andra seriösa och långsiktiga aktörer på orten” Eller ”Bolaget ska drivas utan vinstintresse men effektivt på affärsmässiga grunder”.

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Ungefär i hälften av direktiven nämns nyproduktionen av bostäder. Ibland hur många som ska byggas under en viss tidsperiod. I andra fall om det är en viss kategori bostäder som efterfrågas, exempelvis trygghetsboenden för äldre eller studentbostäder.

I de fall som hyressättningen berörs är det vanligaste uttrycket ”rimliga hyresnivåer”. Det finns också skrivningar om att hyresnivån inte menligt ska påverka privata bostadsföretag som vill satsa på hyresrätter.

Annons

Läs hela rapporten här

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"
Läs också Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning” Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.