Alloktons vd talar ut

Gävleborg ​Konkurshotade fastighetsbolaget Alloktons vd Anders Wehtje talar i dag i en stor intervju ut om bolagets framtid. Om det inte blir en rekonstruktion ”går det käpprätt åt helvete”, säger han bland annat. Han berättar också att han skämdes när hyresgästerna i Sandviken höll på att mista sitt vatten på grund av att Allokton inte betalat räkningarna.  

​Konkurshotade fastighetsbolaget Alloktons vd Anders Wehtje talar i dag i en stor intervju ut om bolagets framtid. Om det inte blir en rekonstruktion ”går det käpprätt åt helvete”, säger han bland annat. Han berättar också att han skämdes när hyresgästerna i Sandviken höll på att mista sitt vatten på grund av att Allokton inte betalat räkningarna.

Allokton äger hyres- och affärsfastigheter  i 19 kommuner i landet. I Sandviken har man 450 lägenheter och i Gävle 271. Dessutom äger man stora delar av affärsfastigheterna i centrala Falun, Borlänge och Söderhamn.
På grund av de många artiklar som skrivits om företaget i lokalpressen i Gästrikland bjöd vd Anders Wehtje ned Arbetarbladets reporter för en intervju.
Anders Wehtje, tidigare chef för rederiet Estline och finanschef på svenska McDonalds, blev vd på Allokton i somras och i intervjun börjar han med att berätta att företaget ska lämna de exklusiva kontorslokalerna i Stockholm. Man har inte råd med dem längre.
– Det rimmar illa att ha kontor på Strandvägen när hyresgästerna i Sandviken hotas med avstängt vatten, säger Anders Wehtje.
I Alloktons bokslutsdisposition som Hem & Hyra skrev om i måndags framgår att företaget i dag är konkursmässigt. 2009 gjorde man en förlust på 734 miljoner kronor och hela det egna kapitalet är förbrukat. För att rädda företaget krävs en total finansiell rekonstruktion.
– Annars går det käpprätt åt helvete. Nu är det 100 procent öppenhet som gäller. Vi som jobbar här i dag är inte belastade av historiken och har inget att skämmas för, säger Anders Wehtje.
Men skämdes gjorde alltså Alloktons vd när han läste om att hyresgästerna i bostadsområdet Smultronbacken i Sandviken riskerade att bli utan vatten på grund av att räkningarna inte betalats i tid. Anders Wehtje säger i intervjun med Arbetarbladet:
– Det är inte ofta jag blir upprörd men den gången blev jag det. Man kan inte driva ett bolag med dålig likviditet och låta personalen ute i frontlinjen ta smällarna från hyresgäster och leverantörer. Då skämdes jag.
Alloktons affärsmetoder att köpa fastigheter för lånade pengar för att sedan belåna dem och köpa fler fastigheter har av bostadsforskare liknats vid ett pyramidspel men enligt Anders Wehtje är det slut med det nu:
– Den affärsidén har vi dödförklarat. Det var nödvändigt att skapa en ny verklighetsuppfattning och förpassa den gamla till runda arkivet,

Läs också Allt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månad Annika Backlund om mångmiljonskulderna: ”Gör mitt yttersta för att inte hyresgästerna ska drabbas” Konkurs ger luttrade hyresgäster hopp: "Hoppas vi får behålla värme och vatten nu" För ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontrakt Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.