Annons

Allt fler lägenheter hyrs ut svart

Uppsala Svartuthyrning är ett problem som ökar hos de kommunala bostadsbolagen. Nu skärper bolagen uppmärksamheten.

Bostadsbristen gör att allt fler hyr bostad illegalt. I en enkätundersökning som Hem & Hyra har gjort, uppger 18 av 25 kommunala bostadsbolag i Mälardalen att den svarta andrahandsuthyrningen ökat de senaste två åren.  Under 2016 och 2015 blev totalt 202 personer av med sitt hyreskontrakt i de tillfrågade bolagen på grund av otillåten andrahandsuthyrning.

De flesta bolag är överens om att det är bostadsbristen som ligger bakom. ”Folk är mer rädda om sitt hyreskontrakt och försöker hittar vägar in i det längsta att behålla det”, skriver Nyköpingshem i sitt svar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Andra orsaker är att hyresgästerna vill hjälpa familjemedlemmar eller hyra ut till asylsökande, antingen för att man vill tjäna pengar eller vara hjälpsam.

I många fall är det okunskap som ligger bakom. Flera bostadsbolag påpekar att hyresgäster ofta inte känner till att det inte är tillåtet att hyra ut i andra hand utan hyresvärdens godkännande.

Uppsalahem tog tillbaka 103 lägenheter som hyrts ut svart under 2016, jämfört med 65 året dessförinnan.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

– Men mörkertalet är stort. Bostadsbristen och möjligheten att tjäna pengar är en dålig kombo, säger Ulf Lidström, boendekonsulent på Uppsalahem.

Svarta uthyrningar får många negativa följdeffekter.

Annons

– Det är ett tidsbegränsat boende, hyresgästen är utlämnad till hyresvärden på ett helt annat sätt, det rättvisa kösystemet sätts ur spel och det öppnar upp för brottslig verksamhet som att ta ut överhyra, säger han.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Uppsalahem har haft fall där förstahandshyresgästen tagit ut en överhyra på uppåt 40 procent.

– Vi är noga med att skriva ut den sanna hyran i andrahandskontrakten. Förhoppningsvis underlättar det för en del.

Ulf Lidström ser ingen ljusning den närmaste framtiden.

– Den sociala oron kommer att öka och svarta hyreskontrakt är en del av den.

Mikaela i Västerås är en av alla dem som hyr sin bostad illegalt i andra hand. I vintras separerade hon från pojkvännen, som stannade kvar i den gemensamma lägenheten medan hon flyttade hem till sin mammas trea. Men bara efter några dagar berättade mamman att hon tänkte flytta till en mindre lägenhet, en tvåa.

Annons

– Jag tänker inte dela rum med min mamma, det vore lite väl mycket! säger Mikaela, som egentligen heter något annat.
För Mikaela, som just avslutat sina studier i ekonomi och inte har någon fast inkomst än, blev att hyra svart i andra hand det enda alternativet. En kompis kompis skulle plugga på annan ort och hennes möblerade studentrum i centrala Västerås  blev plötsligt ledigt ett halvår fram över.

Mikaela har bott i andra hand tidigare, men då med hyresvärdens godkännande.
– Det stod ganska klart att det här var svart, eftersom det är en studentlägenhet och jag är ju inte student längre.

Hur känner du inför att hyra svart?
– Jag känner att det inte är bra. Jag vet att det egentligen inte är rätt, och det känns inte så tryggt.

Mikaela betraktar andrahandsboendet som en mellanlandning i väntan på att situationen ska ordna upp sig.
– Jag har nyss varit på min sjunde arbetsintervju, och har blivit erbjuden jobb. Så fort jag får ett stabilt jobb ska jag försöka förbättra bostadssituationen.

Fakta: Hundratals lägenheter hyrdes ut illegalt

• De kommunala bostadsbolagen i Mälardalen rapporterar 967 fall av illegal uthyrning de två senaste åren.
• 202 hyresgäster i Mälardalen har sagts upp från sina lägenheter de  senaste två åren för att de hyrt ut illegalt.
• Det är den som hyr ut som gör sig skyldig till avtalsbrott, inte andrahandshyresgästen.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.