Annons

Stor ökning av lägenhetsbyten som går till rätten

Nyheter Byteshandeln av hyreskontrakt har ökat kraftigt de senaste åren – och därmed också rättsfallen där hyresvärden sagt nej. På fem år har antalet ärenden om att lämna över kontraktet till någon annan närapå fördubblats hos hyresnämnden.

Sedan 2013 har antalet ärenden i hyresnämnden som rör överlåtelse av hyreskontrakt till närstående nästan fördubblats. 113 ärenden 2013 har blivit till 209 under 2018. Även ärenden om bytesrätt ökade med 65 procent samma period.

Det visar statistik från Domstolsverket, som Hem & Hyra tagit del av.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ökningen beror sannolikt inte på försäljning av svartkontrakt, där så kallade skenbyten är en vanlig metod, utan på ökad kunskap om möjligheten att överlåta eller byta kontrakt, menar Susanne Björkman Ragnarsson, chef på hyres- och arrendenämnden i Malmö.

Annons

– Vi har inga indikationer på det, de ärenden som jag har haft de har rört helt vanliga överlåtelsesituationer där hyresvärden inte vill godkänna den nya hyresgästen. Oftast på grund av de ekonomiska förhållandena.

Även den totala volymen av ärenden har ökat under samma period.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Generellt har vi fått en ökad tillströmning av ärenden i storstäderna. Det kanske är så att det finns fler ärenden om just bytesrätt eller överlåtelse i och med det. Just att det är svårt att få boenden i större städer gör att man med alla medel försöker behålla eller hitta en bostad, säger Susanne Björkman Ragnarsson.

Annons

Fler än hälften av de 209 överlåtelseärendena, 127 stycken, stod hyresnämnden i Stockholm för.

Fakta: Ärenden om bytesrätt
Hyresnämnd 2013 2018
Göteborg 47 89
Jönköping 3 5
Linköping 5 3
Malmö 24 37
Stockholm 162 234
Sundsvall 0 14
Umeå 2 7
Västerås 1 13

Källa: Domstolsverket

Fakta: Ärenden om överlåtelse
Hyresnämnd 2013 2018
Göteborg 17 37
Jönköping 0 1
Linköping 0 3
Malmö 3 20
Stockholm 88 127
Sundsvall 0 7
Umeå 2 4
Västerås 3 10

Källa: Domstolsverket

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.