HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allt fler tvättar för egen maskin

Gävleborg Tvättmaskin i egna lägenheten är för många rena drömmen. Men förutsättningarna varierar kraftigt beroende på var du bor. Likaså intresset.

En rundringning som Hem & Hyra gjort till några av de större bostadsbolagen i Gävleborg och Dalarna visar att det finns många olika lösningar på tvättfrågan. Något som bekräftas av en motsvarande genomgång i Örebro och Värmland.

I Söderhamn kan alla som bor hos kommunala Faxeholmen välja tvättmaskin som tillval där det är tekniskt möjligt. Något som uppåt 400 hyresgäster tackat ja till.

Läs också1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

– Intresset har ökat mycket de senaste två åren, säger Rose-Marie Johansson.

Samma förutsättningar gäller hos Gavlegårdarna med drygt 15 000 lägenheter i Gävle. Men där är inte intresset lika stort.

– Vi levererar bara 70-80 tvättmaskiner per år som tillval. Däremot ser vi en markant ökning när det gäller beställda installationer av egna tvättmaskiner, säger Louise Gauffin.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

Sandvikenhus upphörde med tvättmaskin som tillval 2012.

– Det blev svårt med de nya elreglerna, konstaterar Jenny Glumoff.

I Dalarna verkar det vara ovanligt med tvättmaskin som tillval. Men hos exempelvis Tunabyggen i Borlänge och Morastrand går det att få anslutningen inkopplad för köp av egna vitvaror.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

– Intresset för att ha egen tvättmaskin har ökat sett över en längre tidsperiod. Däremot har vi ingen större efterfrågan på att få själva maskinen som tillval, säger Pernilla Bergkvist hos Tunabyggen.

Där får hyresgästerna antingen betala inkopplingen som en engångskostnad eller, om det krävs ombyggnad, som tillval under en begränsad period.

Hos Morastrand poängsätts installationen inom ramen för den så kallad systematiska hyressättningen. Det innebär att det blir något högre hyra på lägenheter där det bara är att koppla in egen tvättmaskin.

– Framför allt är det småbarnsfamiljerna som uppskattar den här möjligheten, säger Jan Djos och får medhåll av de övriga som Hem & Hyra pratat med.

Hyresgästerna Anna Jennebo och Abdikarim ser fördelar med både egen tvättmaskin och gemensam tvättstuga.

– När man har familj är det bra med egen tvättmaskin i lägenheten, säger Abdikarim.

För tillfället bor det fyra vuxna, ett barn och en hund i parets trerummare.

– Vi tvättar flera gånger om dagen. Men lakan har vi börjat tvätta i tvättstugan eftersom det blir så dålig luft i lägenheten med mycket tvätt som torkar inomhus, säger Anna.

 

Fakta: Tvättval
Bostadsföretag Kan erbjuda egen tvättmaskin Efterfrågan
Faxeholmen, Söderhamn Ja Stor ökning
Gavlegårdarna, Gävle Ja Oförändrat lågt
Sandvikenhus Nej, men standard i några  nya Stor efterfrågan
Tunabyggen, Borlänge Nej, men inkopplad anslutning Ökad efterfrågan
Kopparstaden, Falun Nej Vet inte
Morastrand Nej, men inkopplad anslutning Ökad efterfrågan
Örebrobostäder Ja Stor ökning
Karlstads Bostads Nej Vet inte
Läs också Bråk om tvättid urartade - kvinna anföll med sax Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.