Annons

Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

Västmanland Hyresgästen var försvunnen och de obetalda hyrorna blev allt fler. Till slut lyckades myndigheterna spåra mannen till Tyskland. Enligt Helen Sundin på Mimer är det en ökande trend att hyresgäster överger sina lägenheter. ”Ofta har vi ingen aning om vart de tagit vägen”, säger hon.
Foto: Per Groth
Mimer i Västerås märker av en trend med hyresgäster som flyttar utan att säga upp kontraktet. ”Ofta har vi ingen aning om vart de tagit vägen", säger Helen Sundin.

Nu dömer Västerås tingsrätt mannen till att betala tillbaka totalt
52 500 kronor till hyresvärden.

Mimers personal hade ringt, mejlat och skrivit brev innan de knackade på hemma hos hyresgästen i slutet av augusti 2023. När ingen öppnade gick de in med huvudnyckel. Där möttes de av kvarlämnat skräp, en tv och en mikrovågsugn. I övrigt var trerumslägenheten tom.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

– Personal hade också pratat med grannar som sagt att hyresgästen försvunnit redan 2022. Vi har inga bevis, men det kan tyda på att någon annan bott i lägenheten, säger Helen Sundin, bosocial chef på Västerås kommunala bostadsbolag Mimer.

En kvinna i blå täckjacka och svarta byxor, grått lockigt hår ner över axlarna och glasögon. Hon står med vänstra handen i fickan framför en port till ett flerfamiljshus i ljusgult tegel.
Helen Sundin, bosocial chef på Mimer, funderar mycket på varför hyresgäster överger sina lägenheter och vad man kan göra åt det.

Mannen hade inte heller sagt upp sin parkeringsplats och nycklarna till både bostaden och postboxen var borta.

Eftersom inte heller Kronofogden kunde få tag i mannen för att delge honom skulden, beslöt sig Mimer för att stämma honom i tingsrätten. Förutom de obetalda hyrorna ville Mimer ha ersättning för flyttstädning, bortforsling av det som fanns kvar i lägenheten, samt byte av lås.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

”Hade inte råd att betala”

Den 11 oktober i år föll domen i Västmanlands tingsrätt. Hyresgästen måste betala tillbaka totalt 52 000 kronor till Mimer, varav 8 500 kronor är rättegångskostnader. Han måste också betala ränta på beloppet från domens datum tills att skulden är betald.

Mannen infann sig inte till tingsrättsförhandlingarna. Men i ett yttrande medgav han att han har en skuld till Mimer. Orsaken var att han flyttade till Tyskland under uppsägningstiden och inte hade råd att betala, sa han.

Enligt Helen Sundin är ärendet ovanligt på så sätt att hyresgästen gått att få tag på och medverkar i en tingsrättsförhandling.

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.

– Ofta blir det tredskodom, det vill säga att tingsrätten fattar ett beslut utan att personen är på plats, säger hon.

Ett ökande fenomen

Att hyresgäster överger sina lägenheter har blivit allt vanligare hos Mimer de senaste åren, enligt henne. 2023 blev 30 hyreslägenheter övergivna, jämfört med 7 stycken år 2019. Hittills i år är siffran 15.

– Det kanske inte är så många i sig, men om man som jag har jobbat länge så ser man en trend.

För några år sedan kartlade Hem & Hyra jakten på försvunna hyresgäster i Skåne.

När en hyresgäst har tre obetalda hyror börjar Mimer misstänka att personen kanske inte längre bor kvar.

Annons

– Vi har inte fått tag i hyresgästen trots att vi ringt, mejlat och knackat dörr. Delgivningsmän kan höra av sig och säga att det inte gick att stoppa in någonting i postboxen för att det var så mycket post där.

Ett annat sätt är att läsa av temperaturgivaren som finns i alla lägenheter.

– Förra året hörde driftavdelningen av sig och berättade att det fanns en lägenhet som var helt utkyld. När vi kontrollerade detta visade det sig att lägenheten var övergiven, och hyresgästen hade lämnat lägenheten med balkongdörren eller ett fönster öppet.

Bristande kunskap en förklaring

Helen Sundin tror att en del av förklaringen till beteendet kan vara bristande kunskap.

– Vi ser ibland i bostadsgrupper på Facebook att folk ska någon annanstans för att jobba eller plugga, inom eller utom landet, och vill hyra ut snabbt. Om de inte får napp kanske de sticker ändå. Vi informerar alltid om att man måste säga upp hyreskontraktet innan man flyttar ut och att man måste vara rädd om nycklarna och lämna tillbaka dem. Men ibland kan hyresgästen ha hyrt eller lånat ut lägenheten till någon annan, då har ju andrahandshyresgästen inte fått nyckeln av oss.

Av hyresgästen finns ofta inget spår.

– När Kronofogden fastställer skulden kan juristerna ibland se ifall personen har ändrat adress eller utvandrat. Men i många fall gör hyresgästen ingen adressändring, och då har vi ingen aning om vart personen har tagit vägen.

Samma hos Örebrobostäder

Örebrobostäder, Öbo, märker av samma trend. De senaste åren har något hänt – fler slutar betala hyran och flyttar ut utan att säga upp hyreskontraktet.

Före 2021 brukade antalet ligga på 10-12 varje år, enligt  Petra Östling, gruppchef för hyresredovisning på Öbo.

– Mestadels rörde det sig om ensamstående yngre män med kriminalitet och/eller missbruk i bakgrunden, säger hon.

En kvinna med axellångt mellanblont hår, troligen i 50-årsåldern, tittar in i kameran och ler. Håret är mittbenat, hon har en rödlila tröja på sig med skjortsnibbar som sticker fram. Bilden är beskuren i brösthöjd. Till vänster om henne är ett öppet fönster eller altandörr mot en trädgård där grönska syns. Till höger om henne är en pelare.
Petra Östling, gruppchef för hyresredovisning på Öbo.

Men 2022 hade antalet mer än fördubblats – 27 lägenheter stod plötsligt tomma utan förklaring. Under 2023 lämnade 34 hushåll sina lägenheter. Fram till sista oktober i år är siffran 30.

– 2023 handlade det om en annan typ av hyresgäster – barnfamiljer. Det hör verkligen inte till vanligheterna, säger Petra Östling.

Annons

I år har, enligt henne, trenden återigen svängt, och nu är de flesta unga män med psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik samt kriminalitet.

– Vi vet också att en del hyresgäster har blivit utvisade eller lämnat landet på egen hand.

Två barnfamiljer i samma trappuppgång

Petra Östling berättar om ett fall där en familj med många barn, som alltid skött hyran klanderfritt, plötsligt slutade betala hyran och lämnade lägenheten utan att säga något till hyresvärden.

– Och en vecka senare hade hyresgästens bror, som bodde med sin familj i samma trappuppgång, också försvunnit!

Vad kan orsaken vara?
–Vi kan ju bara titta på fakta, allt annat blir gissningar. Någon har vi kunnat prata med i efterhand och de har sagt att de var rädda för att socialtjänsten ska bli inblandade när det gäller barnen. Man kan också ha haft hot riktade mot sig, säger Petra Östling.

Pratar med Mimer

Öbo för en dialog med Mimer om hur man ska kunna förebygga problemet. Liksom Helen Sundin på Mimer är Petra Östling inne på förtydligad information.

–Om man till exempel har problem med ekonomin och inte hittar någon lösning för att bo kvar, så är det bättre att man säger upp sitt hyresavtal på rätt sätt, och kontaktar oss för att lägga upp en avbetalningsplan. Då får man ett bra avslut, slipper hyresskulder och har bättre möjligheter att komma tillbaka till bostadsmarknaden.

Både Uppsalahem och Gavlegårdarna känner igen fenomenet, men det är inte ett lika stort problem som hos Mimer.

”Det förekommer, men inte i någon stor omfattning. Vi kan heller inte se att det ökat hittills”, skriver Gavlegårdarnas informationschef Angelica Lindholm i ett mejl.

Hem & Hyra har sökt hyresgästen.

Fakta: Säga upp lägenheten

Du som är hyresgäst kan säga upp avtalet med hyresvärden genom att vända dig direkt till honom eller henne och tala om att du vill flytta. Hyresvärden ska då lämna en skriftlig bekräftelse på uppsägningen.
Se till att du säger upp ditt hyresavtal i rätt tid – innan den sista vardagen i månaden. Det vanliga är att uppsägningstiden är tre månader och uppsägningen räknas oftast från nästföljande månadsskifte. Säger du till exempel upp lägenheten den 15 januari så är den uppsagd till den 30 april.

Fakta: Övergiven lägenhet

Om en hyresgäst överger sin lägenhet har hyresvärden rätt att ta tillbaka den. Hyresavtalet upphör och det är fritt fram för hyresvärden att hyra ut lägenheten till någon annan. För att en lägenhet ska anses som övergiven måste ett antal kriterier vara uppfyllda. Det kan vara att hyran inte har betalats under flera månader, att hyresgästen inte svarar på samtal eller brev, eller inte har setts till under lång tid.

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.