Annons

Försvinner utan spår – värdarna jagar hyresgäster utomlands

Skåne De överger sina lägenheter och lämnar landet. Fastighetsägarna får aldrig veta något och sedan går åren. Hem & Hyra har kartlagt jakten på de försvunna hyresgästerna i Skåne.

En stad vid den bergiga och svala Atlantkusten i Norge. Eller en ort under den stekande solen i Irak. På båda platserna slutar spåren efter hyresgäster från Skåne som har lämnat sina lägenheter vind för våg och stuckit. Bostadsbolagen har jagat dem med ljus och lykta.

De är inte ensamma om att försvinna. Vi har detaljgranskat ett tjugotal fall från det senaste året. Det handlar om personer som haft hyreskontrakt i Malmö, Lund, Burlöv eller Helsingborg. De finns inte längre kvar i Sverige, enligt värdarna, men har aldrig berättat att de emigrerat.

Oftast upptäcks det inom några månader att något inte stämmer men ibland kan det gå betydligt längre än så innan någon reagerar. Det tog till exempel sex år innan en fastighetsägare i Malmö upptäckte att en 70-årig hyresgäst hade lämnat sin lägenhet, och Sverige, och stuckit. Men när hyran uteblev och grannarna började klaga på ljudet av bråk från bostaden på stadsdelen Sorgenfri så uppdagades allt. Ingen lyckades få tag på mannen i det fallet. Skatteverket har en egen teori; att han bor i Spanien sedan några år tillbaka.

Vi söker flera av de försvunna personerna men lyckas inte heller få kontakt. I domstolshandlingar finns spår av vad som kan ha hänt med vissa.

”Han blev sjuk under resan och kunde därför inte komma tillbaka till Sverige som planerat”, står det i beslutet när en man i Turkiet kastas ut från sin hyresrätt i Malmö.

För de allra flesta är ett hyreskontrakt något som man håller hårt i. Det är omgärdat av både rättigheter och krav som måste följas. Men för andra kan det vara något som man ger upp, eller lämnar vidare till någon annan, när behovet inte längre finns. Ofta upptäcks de övergivna kontrakten av en slump, som när hyran blir sen eller misstankar om en svartuthyrning leder till en kontroll. I vissa fall vet inte ens den som då bor i lägenheten vem som står på förstahandskontraktet, som kan ha överlåtits flera led i smyg. Det visar vår genomgång av rättsfall från skånska domstolar. Det finns även exempel på hur uppsägningsprocesserna sätter igång när det kommer in tips från myndigheter, när Skatteverket och Försäkringskassan först av alla börjar undra var hyresgästerna har tagit vägen. Och det är inte alltid så lätt att få ett svar på det.

I mitten av sommaren dimper det ner ett brev på hyresnämnden i Malmö. En av flera liknande skrivelser under året och avsändaren är en domstol i Norge:

”Bifogade dokument skickas i retur, eftersom båda personerna är registrerade som utvandrade…”

Uppdraget att hitta de försvunna och uppsagda hyresgästerna har här landat på nämnden som bett utländska kollegor om hjälp. Men det visar sig vara försent. Paret som fastighetsägaren letar efter har hunnit flytta en gång till, och till ett tredje land. Några av hyresgästerna som vi har följt förblir saknade, i alla fall för hyresvärden och myndigheterna. Spåren löper över landsgränsen och tar sedan slut.

Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö har tvingats söka flera försvunna hyresgäster under året som gått. Juridiskt kan det hanteras som en svartuthyrning, om någon annan har flyttat in, eller som att lägenheten är övergiven, om den står tom. Och det senare går betydligt snabbare. Det berättar den juridiska samordnaren Lars-Gunnar Larsson.

Jag tror det handlar om en bristande förståelse för systemet för en majoritet av de här personerna. Man har inte koll på hur det funkar och sen kan det vara personliga omständigheter, som en begravning i ett hemland där det finns andra traditioner, och sedan blir man kvar fast man inte hade tänkt det från början, säger han.

För att en lägenhet ska kunna betraktas som övergiven tittar bolaget på om hyran har kommit in som den ska, var personen är folkbokförd, hur vattenförbrukningen ser ut och om posten töms eller om den ligger i högar på golvet innanför brevinkastet.

Vi skickar brev och mejlar om vi har någon adress. Om vi inte hört något på tre veckor så verkställer vi själva och tar tillbaka lägenheten som övergiven.

Vad säger de försvunna hyresgästerna när ni får tag på dem?

Vi får inte tag i folk, de svarar inte. Nästa kontakt som vi får kan eventuellt vara när de återvänder efter fem-sex år och vill ha en lägenhet och istället upptäcker att de har en stor hyresskuld, säger Lars-Gunnar Larsson.

En handfull av de försvunna skåningarna har mycket riktigt lämnat efter sig stora skulder. I topp finns en man med drygt 777 000 kronor i skuld till en rad inkassobolag. Några andra har skulder i hundratusenkronorsklassen, där utebliven hyra är en del. Det visar spåren i kronofogdens register.

Om inte grannarna klagar på störningar och om hyran fortsätter att komma in kan en sådan här situation pågå under lång tid. Det finns ett tidigare exempel på en hyresgäst i Malmö som dog och begravdes utomlands men då ett fungerande autogiro dolde vad som hänt i flera år. Folkbokföringssystemet är fullt av personer som inte längre bor i landet, eller på rätt adress. Hem & Hyra har tidigare kunnat avslöja att omkring 200 000 personers folkbokföring är felaktig, Skatteverket tror att hälften egentligen bor utomlands. Men siffrorna är lång ifrån säkra.

När staten inte kan hitta någon blir lösningen som sista utväg att skriva in personerna i Skatteverkets ”obefintlighetsregister”, eller i realiteten en avregistrering. Det är en lång process och här samlas till slut alla som man inte har koll på; det kan vara hemlösa, utvandrade, eller personer som bara håller sig undan.

– Jag skulle beskriva det som att man är registrerad försvunnen, säger Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Vissa av de skånska fallen är solklara, hyresgästen har lämnat för gott. Andra fastighetsägare har dragit ett streck över saken när deras hyresgäster har återvänt.

Allt det där var ett misstag och det är bra nu. Jag var bara borta lite grann. Nu är jag tillbaka, säger en Malmöbo, en man som jagades av sin hyresvärd i Danmark.

Alla delar inte heller fastighetsägarens bild. I södra Helsingborg finns en trerummare med en äldre man som hyresgäst sedan tio år tillbaka. Skatteverket har gjort en utredning och placerat honom 800 mil från Sverige, i en stad i Vietnam som utvandrad, och menar att det är där han bor. Tipset har gått vidare från myndigheten till fastighetsägaren, mannen har blivit uppsagd och han riskerar nu att förlora sin bostad. Vi lyckas hitta honom och genom en anhörig får vi ta del av hans version. Hon menar att mannen visserligen varit i Vietnam under en period men att han inte alls gett upp tanken på att bo i Skåne.

– Det här är jobbigt för invandrare, det här med språket och lagen, även om man bott här länge. Det blir riktigt kaos. Om han måste flytta blir han hemlös. Vet du var man kan få hjälp?

Fakta: Kan man bo utomlands med en hyresrätt i Sverige?

Man måste vara folkbokförd där man bor, vilket räknas som där man oftast sover. Hyresgäster som struntar i detta riskerar numera att begå ett lagbrott. Om lägenheten har hyrts ut svart, utan tillstånd, medan hyresgästen varit borta eller utomlands är det stor risk att kontraktet är förlorat, om värden upptäcker det.

Hyresnämnden kan göra bedömningen att en hyresgäst som bor någon annanstans inte längre har behov av sin hyresrätt om den står tom, på samma sätt som fastighetsägaren under liknande villkor kan ta tillbaka en bostad som övergiven.

Josephine Stensson.

Så vad bör man tänka på som hyresgäst om man tänker åka utomlands?

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, svarar på frågan:

– En lägenhet kan aldrig betraktas som övergiven om hyran betalas varje månad. Det krävs mycket för att man ska kunna säga att den är övergiven. Men om man inte har för avsikt att komma tillbaka ska man ju säga upp sitt kontrakt. Om man folkbokför sig som utvandrad brukarna värdarna säga upp kontraktet och säga att man inte har något behov. Det måste gå vidare till hyresnämnden men det kan leda till att kontraktet faller, säger hon.

Hon manar även till en viss försiktighet med att använda begreppet ”övergiven” om en hyresrätt.

–  Risken ligger på värden som kan bli skadeståndsskyldig om de hyr ut åt någon annan. Det är den nya hyresgästen som kan ha rätt till skadestånd, eftersom den nya hyresgästen måste vika för den tidigare.

Fakta: Försvunna personer i Sverige

Knappt 40 000 individer står idag registrerade som försvunna i Skatteverkets register, siffran har byggts upp under en lång period.

Nästan 6 000 personer står skrivna på en kommun men utan att ha en egen adress i Sverige. Drygt 6000 andra personer är registrerade enligt beskrivningen ”utan känd hemvist”.

Källa: Skatteverket


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.