Annons

Åmålsbolag vill inte förhandla

Åmål Åmåls största privata hyresvärd Två Stenar har bytt ägare. Strax därefter sa den nygamla ägaren upp avtalet om förhandling med Hyresgästföreningen.

2010 köpte Två Stenar hela C & E Elanders fastighetsinnehav i Åmål. Nu har Christer Elander köpt tillbaka bolaget som fick behålla sitt namn. Den förhandlingsordning som Hyresgästföreningen och förre ägaren tecknat sa han dock upp i förra veckan.

Enligt Christer Elander finns många anledningar. En är kostnaden.
– Vi betalar en avgift till Hyresgästföreningen för varje lägenhet, även om den står tom, säger han.
Avgiften är tolv kronor per lägenhet och månad. Inte så mycket pengar enligt Elander, men bolaget måste tänka på utgifterna.
– Uthyrningsläget i Åmål är så pressat att vi inte kan ta ut en förhandlad höjning, de flesta värdar kör med olika hyresrabatter. Då känns det onödigt att vara med och förhandla.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Utan förhandlingsordning måste bolaget förhandla direkt med varje hyresgäst. Två Stenar har knappt 160 lägenheter men det är inget problem enligt Christer Elander.
– Vi har gjort det tidigare och det fungerade jättebra.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Anja Schröder tycker att bolagets inställning är tråkig.
– Avgiften är en undanflykt, det är hyresgästerna som betalar den via hyran. Jag antar att han försöker få ut en högre hyreshöjning, säger hon.

Med start nästa vecka kommer föreningen dela ut information och fråga samtliga boende hos Två Stenar om de vill ha kvar förhandlingsordningen. Om en majoritet säger ja begär Hyresgästföreningen en förlängning av avtalet hos hyresnämnden.
– Nu är det hyresgästerna som avgör, säger Anja Schröder.

Annons
Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Tips: Läs även Hem & Hyras tidigare artikel om C & E Elanders uppsägning av förhandlingsordningen.

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka Ilska över värdens obehagliga övertalningsförsök - men vd:n tycker "dialogen är god" Alingsåsvärd fifflade med datum - Tvingas betala tillbaka överhyra och skadestånd Grannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.