Annons

Amorterar hellre lån än underhåller

Växjö ​Ett av Växjöhems argument till att sälja 613 lägenheter i Växjö var att få loss pengar till underhåll. Men så blir det inte. Pengarna, 139 miljoner kronor, går till att amortera lån.

Försäljningen av de 613 lägenheterna på Araby gick inte obemärkt förbi i Växjö. Ett av de tunga argumenten för försäljningen var att få loss pengar till det stora underhållsbehovet som finns i miljonprogrammet.

– Vad som händer med pengarna? Ja, de går i dagsläget till amorteringar på de lån vi har, säger Sven-Åke Fröderberg, styrelseordförande för Växjöhem.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Men pengarna skulle ju gå till underhåll?

– Det där är en diskussion du får ta med moderbolaget, de styr över hur kapitalet används. Växjöhem är ett stabilt bolag med god soliditet. Det finns alltså ingen ekonomisk anledning att amortera i snabbare takt.

Annons

– Moderbolaget har sagt att vid liknande försäljningar ska vinsten i första hand gå till att betala av lånen. Då får man ned sina räntekostnader och det frigör pengar, säger Lars Sjökvist, vice vd för koncernbolaget VKAB.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Det frigör dock inte lika mycket som 139 miljoner kronor, men Växjöhem har möjlighet att be moderbolaget om pengar.

– De är välkomna att presentera en kalkyl på underhållssatsningar så tittar vi på det. Men rent generellt kan man fråga sig varför underhållet är så mycket lägre hos de privata fastighetsägarna. Och jag har inte uppfattningen att de privata har svårt att få hyresgäster, säger Lars Sjökvist och fortsätter:

Annons

– Vi måste fundera på vad hyresgästerna vill och jobba mer flexibelt med vårt underhåll framöver. Jag tror att det finns en tendens att vi underhåller för mycket inom allmännyttan och jag tror vi måste jobba med underhåll på ett annat sätt.
Dennis Nilsson, förhandlare hos Hyresgästföreningen Sydost, förvånas.

Läs ocksåDeras hiss fastnar en gång i veckan – trots åratal av felanmälningar

– En god förvaltare hade satsat pengarna på underhåll. Amorterar man så skjuter man problemen framför sig och det finns ingen anledning att vänta med underhåll.

Vad tycker du? Kommentera gärna!

Läs också Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.