Annons

Andrahandsmarknaden backar – utom i Stockholm

Nyheter Utbudet av andrahandsbostäder på internetsajten Blocket minskar i hela landet. Förutom i Stockholm. Där fortsätter ökningen av såväl antal annonser som hyresnivåer.

Under det tredje kvartalet 2014 utannonserades 17 400 andrahandsbostäder på Blocket. Det var fem procent färre jämfört med samma period i fjol.

Ökningen av annonser, som följde på den nya lagen om uthyrning av privatbostad från 1 februari 2013, ser alltså ut att ha avstannat.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Göteborg backade andrahandsmarknaden med hela elva procent och i Malmö med ungefär 200 lägenheter jämfört med tredje kvartalet 2013.

Annons

Undantaget är Stockholm, där antalet annonser ökade med cirka sju procent. Där har också de begärda hyrorna fortsatt att stiga kraftigt, en höjning med 11 procent sedan i fjol.

– Bostadssituationen i Stockholm blir allt tuffare för dem som varken har fast jobb eller ekonomi för en kontantinsats. Då återstår andrahandsmarknaden där den stigande hyran på många platser i kommunen till och med överstiger månadskostnaden för en ägenderätt, säger Robin Suwe, affärsområdeschef för Blocket Bostad.

Läs ocksåBluffsajt stal Jonas lägenhetsannons – nu används den för att vräka honomHyresvärden hänsivar till bluffsajten Rentify och en annons som Jonas Hultström aldrig lagt ut.

Nära 3 000 andrahandsbostäder annonserades ut i Stockholm under juli, augusti och september. Av dem var cirka 43 procent hyresrätter som hyrdes ut i andra hand. För en genomsnittlig hyresetta begärde annonsörerna nästan 6 200 kronor i månaden. Motsvarande bostadsrätt hade en andrahandshyra på cirka 8 800 kronor.

Annons

Lagändringen, som gjorde det tillåtet att ta ut högre hyra för ägda bostäder, berör egentligen inte hyresrätter. Andrahandshyresgästen i en hyresrätt kan fortfarande begära att få tillbaka överhyra i efterhand, men ansökningarna om detta har ändå minskat kraftigt, som Hem & Hyra nyligen kunde berätta. Läs mer om det här.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.