HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ängelholmshem höjer hyran med en procent

Ängelholm Hyresförhandlingarna är klara mellan Ängelholmshem och Hyresgästföreningen. Hyran höjs med en procent från och med årsskiftet. Men Ängelholmshem är kritisk till förhandlingssystemet.
Foto: Anna Hultberg
Örkelljungabostäder höjer hyrorna med 1,09 procent i snitt.

Den som betalar en månadshyra på 6 000 kronor får en hyreshöjning med 60 kronor från och med den första januari nästa år. Ängelholmshem ville ha 2,4 procent i hyreshöjning men parterna kom överens om en procent.

Anders Dahl är ekonomi och administrativ chef vid Ängelholmshem. Han är inte helt nöjd med årets uppgörelse.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

‒ Det är inte vad vi hade tänkt oss. Hyreshöjningen på en procent täcker inte våra omkostnader. Nu får vi omprioritera vår verksamhet. Det brukar bli underhållet som får stryka på foten.

Varför just en procent?
‒ Dagens hyresförhandlingsprocess går ut på att alla ska få vad övriga i regionen får. Jag har en stark åsikt om att hela förhandlingsprocessen måste reformeras.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén håller inte med:

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

‒ Den slutgiltiga nivån på en procent uppnåddes efter förslag från Ängelholmshem. Som vanligt hamnar en förhandlingsöverenskommelse på en nivå som båda parter är lagom nöjda med. Vi hade gärna sett en lägre nivå men vi tar ansvar för de uppgörelser vi träffar.

– Vi har i dagsläget förhandlat klart två tredjedelar alla lägenheter. Uppgörelserna varierar från 0,45 – en procent. I landet ligger snittet just nu på 0,8 procent. Förhandlingarna med Ängelholmshem har förts i en god och konstruktiv anda.

Annons

Ängelholmshem har cirka 3 000 lägenheter. I år höjdes hyran med 0,9 procent i genomsnitt.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.