Annons

Anton vill inte störa – skrev brev till grannarna om hörselnedsättning

Ludvika "Hej. Jag bor i denna trappuppgång och är gravt hörselskadad och behöver ibland ha lite högt ljud på". Så skrev Anton Trygg i Ludvika på en lapp till sina grannar.
Foto: Anna Rytterbrant
Anton Trygg satte upp en lapp i trapphuset.

Varför satte du upp lappen?
– Jag är gravt hörselskadad: hör dåligt och kan teckenspråk. Därför kan jag ibland ha lite högt ljud på tv och radion. Även dörrklockan är högre, så jag ska veta när någon kommer. Jag är en person som bry mig om andra och ville informera. Då vet de var ljudet kommer ifrån och jag slipper få klagomål i onödan.

Har du varit orolig att störa grannarna?
– Ja, för de vet inte varför jag måste ha lite högt på ibland. Därför ville jag skriva en lapp och berätta hur det är.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad har du fått för reaktioner?
– Inga av grannarna ännu. Men jag la upp lappen i en grupp på Facebook och där fick jag mycket positiva kommentarer.

Vad de skrev de?
– Den här tyckte jag var bra och blev extra glad av: ”Önskar att fler var som du Anton, då skulle livet va bra mycket lättare!”.

Annons

Jag läste att någon tyckte att du skulle visa hänsyn och inte ha ljudet på så högt. Hur ser du på det?
– Visst ska man visa hänsyn, men andra måste också respektera att jag är hörselskadad och hör dåligt och ibland måste ha lite högre ljud på.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Om en granne lyssnar med hög volym och man störs – vad tycker du man ska göra? Jag menar: en del blir ju bara sura och arga men gör inget åt det.
– Ja, det är klart att man kan bli arg och sur. Men det är bättre att gå och knacka på dörren och be personen sänka lite.
– Men nu när jag har skrivit en lapp hoppas jag att mina grannar har mer förståelse för vem jag är och hur jag har det. För jag tycker att lite får man ta när man bor i lägenhet. Om man vill ha knäpptyst då får man flytta ut i skogen.

En del som varit hörande och fått sämre hörsel kan skämmas över det. Vad skulle du vilja säga till dem?
– Jag föddes hörselskadad och vet inte hur det är att vara hörande. Jag skulle vilja säga att de inte behöver skämmas över att hörseln har blivit sämre. Det finns så mycket hjälpmedel i dag!
– Jag tror att folk kan skämmas och vara rädda att folk ska mobba dem och säga ”vilken dålig person du är för att du hör dåligt”.

Annons

Om du fick önska dig något om hur folk ser på hörselnedsättning – vad skulle det vara?
– Att man ska acceptera att alla är olika och att en del föds med dålig hörsel. Jag har blivit mobbad på grund av min hörselskada och det är verkligen inte kul.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Det förstår jag! Finns det något konkret hörande kan göra för att underlätta för en granne med hörselnedsättning?
– Det finns personer som behandlar hörselskadade som att vi är korkade och kanske inte ens tittar på oss. Sluta med det!
– Och så tycker jag att man kan fråga sin granne vad som är bra för den.

Antons brev till grannarna.

Fakta: Grannen intill

Namn: Anton Trygg
Ålder: 24 år.
Bor: Flyttade hemifrån in en etta på 42 kvadrat i Ludvika i höstas.
Familj: Yngst av sju syskon. Mamma och pappa.
Jobbar: På Arbetskällan i Ludvika.
Gillar: Svensk film. Körde cross innan men var med om en olycka.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.