Annons

Äppelmust ger samhörighet i Lysekil

Lysekil I trerumslägenheten på nedre botten på Badhusberget i Lysekil händer det spännande saker hela tiden. Det började med Gårdsprojektet, som engagerade de boende i gårdens yttre gestaltning i samarbete med en arkitekt och en konstnär.

I kölvattnet följde Artworker, som med sin skapande verksamhet riktar sig i till barn i Lysekil och deras föräldrar. Utanför, på gården, finns vackra odlingslotter och på väggarna i lägenheten är verksamheten väl dokumenterad med allt från hur man odlar potatis, till hur man mal mjöl.

Men den här dagen är det årets skörd av äpplen som ska förädlas till finaste must. Det är full aktivitet. Några sköljer äpplena innan de ska mosas. Det är inga maskiner utan här mosar man äpplena med en stötstång, precis som man gjort i århundraden. Ett ganska jobbigt, men kul sätt att se hur äpplena kan användas på ett annat sätt än man brukar.

Projektledare för Artworker, Susanne Beyer, visar hur man gör och sedan tar besökarna vid. De mosar och stöter så det sprätter äpplen. När äpplena är tillräckligt krossade ska de ner i själva mustningsmaskinen, inte heller den är maskindriven utan helt i handkraft. Syskonen Tilda och Elis Ivarsson vet hur man gör. De häller ner äppelkrosset i ett nät och sedan ner i pressen. Där monteras sedan träklossar innan de börjar skruva och pressa ur saften. Den gul-orange saften rinner i en strid ström ner i en bunke. Hannes Lundwall och Derin Fjellssom kan inte hålla sig. De vill smaka och får varsitt litet plastglas.

– Så gott, säger Derin, slickar sig runt munnen och tar ett glas till.

När all saft är pressad ur äpplena hälls den över i små flaskor som korkas igen med en riktig kapsylmaskin. Proffsigt och äkta ska det vara. Restprodukterna från äpplena går ner i en sopsäck och sedan till kompostering.

Syftet med äppelmustningen är att visa på att man kan ta tillvara allt naturen ger, samtidigt som man gör nåt kul tillsammans och nya möten kan uppstå. Man vill jobba med hållbarhet, med närproducerat och också med metoder som gör att alla kan vara delaktiga.

Temat är ”Från jord till bord”. Här kan alla, oavsett vilken bakgrund man har, vara med och hjälpa till. Många har liknande erfarenheter av hantverksmetoder från sina hemländer. Firas Sein kommer med sina döttrar Shahad Zeein och Salma Zein Han säger att han aldrig testat mustning i sitt forna hemland Syrien, men han vill gärna prova Salma mosar äpplen och sedan hjälps familjen åt med att pressa musten. Glenn Olsson kommer också förbi. Det brukar vara hans son som är här, men idag är det istället pappa som är lite nyfiken på musttillverkningen som han tar sig an med liv och lust.

– Det är så kul när sonen kommer hem efter att han varit här, och berättar om allt han lärt sig. Det är verkligen ett projekt som behövs här på Badhusberget, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.