Annons

Arbetet med brunnet hus går framåt

Sölvesborg Arbetet på brandplatsen i Hjortakroken i Sölvesborg är i full gång. Det brunna huset är omgivet av byggnadsställningar och täckt av ett tillfälligt tak.
Foto: Linda Alfons
Det tillfälliga taket skyddar det branddrabbade huset i väntan på ett nytt riktigt tak.

Under det tillfälliga taket pågår arbetet med att förbereda för det nya permanenta taket. Det håller på att beställas nu, berättar Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Inuti huset pågår uttorkningen av allt vatten som runnit in i fastigheten under släckningsarbetet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är mycket vatten, men inte så mycket vatten som det skulle kunnat vara för räddningstjänsten lät taket brinna av i stället för att hälla på vatten, säger Johan Braw.

Med fasaderna blir det inte så mycket jobb eftersom det inte var så många lägenheter som darbbades på utsidan. Och inne är det mest vatten- och rökskador – bara två lägenheter och ett trapphus blev brandskadade.

Annons

Känslan på platsen är lugn och det ser städat ut.

Läs ocksåTvå personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"Ett eldhärjat hus och en dam.

– Det har varit viktigt hela tiden att det varit snyggt och prydligt och mer som en byggarbetsplats än en brandplats, säger Johan Braw.

Det förhållningssättet har bidragit till lugnet och tillförsikten i Hjortakroken.

Annons

Bostadsbolaget samlar regelbundet de drabbade hyresgästerna till möten där de får information om läget, men också får vara med och bestämma. I veckan beslutade hyresgästerna till exempel att de kläder och saker som omtänksamma Sölvesborgsbor skänkt ska få vara kvar i kvarterslokeln i området månaden ut. Därefter kommer de att skänkas till välgörenhet.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Det är väldigt bra att ha den här gruppen så att de får ta beslut om det som rör dem, säger Johan Braw.

Fakta: Branden i Hjortakroken

Branden inträffade sent på fredagskvällen den 16 augusti.
En lägenhet blev totalt utbränd och ytterligare en lägenhet och trapphuset brandskadades.
I huset finns 16 lägenheter, alla blev rök- och vattenskadade, men vattenskadorna begränsades genom att räddningstjänsten i stället för att försöka släcka branden med mer vatten lät taket på huset brinna av.
31 personer bodde i huset.
Alla som velat har fått hjälp med att hitta boende i väntan på att få slytta tillbaka.
Huset kan vara återställt i februari och då kommer nästan alla hyresgästerna att flytta tillbaka.

Läs också Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.