Annons

Årehus vill höja hyran nästa år

Åre Från och med 1 januari 2013 vill Årehus AB höja hyran med 3,9 procent. Skälet sägs bland annat vara ökade taxeavgifter – men höjningarna i fjol var marginella.

Nils Holgersson-rapporten är en sammanställning av hur olika fastighetstaxor höjts eller sänkts under året i varje kommun. Nils Holgersson-gruppen består av representanter från Hyresgästföreningen, SABO, Fastighetsägarna, Riksbyggen och HSB.

Enligt den senaste avgiftsstudien från 2012 var taxeökningen i Åre kommun mycket blygsam. Sammantaget handlar det om en höjning på 40 öre per kvadrat och år för VA, sophämtning, el och fjärrvärme. Om man räknar på en 1:a på Stationsvägen i Åre på 40 kvadratmeter så innebar taxehöjningarna 16 kronor i ökade kostnader på ett helt år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I de flesta kommuner har den sammantagna avgiften till och med sjunkit och det visar även riksgenomsnittet på. I Åre har de höjts något, men det är en väldigt modest ökning, säger Hans Dahlin från Hyresgästföreningen, som medverkar i Nils Holgersson-gruppen.

Trots det är de höga avgifterna ett av argumenten när Årehus nu vill höja hyran.

När det gäller Årehus så har vi inte satt något datum än för förhandling, men yrkandet är ju högt utifrån de kostnadsökningar som är just nu, säger Hyresgästföreningen Region Norrlands förhandlare Hasse Dahl.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Men bostadsbolaget har även lämnat andra motiv för en hyreshöjning.

Annons

Dom hänvisar bland annat till att dom fått svaga hyreshöjningar historiskt, och att det har gett ett ökande behov av reparationer i fastighetsbeståndet, säger Dahl.

Innan förhandlingarna startar kommer Hyresgästföreningen granska varje post i Årehus budget och företagets bokslut för tidigare år. Effektiviteten kommer att jämföras med andra allmännyttiga bolag och en kontroll görs också för att se om kommunen som ägare inte ger Årehus sämre villkor än vad den nya lagen kräver.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

2010 höjdes hyran för Årehus AB:s hyresgäster med 2,5 procent, vilket var högt jämfört med övriga landets hyreshöjningar med ett snitt på 1,6 procent det året.

2011 höjdes hyran med 2,69 procent i alla fastigheter utom två där hyresförhandlingen stannade på 2,2 procent.

Årehus vd Inger Eriksson gick i pension i början av året, men posten har ännu inte tillsatts. Styrelseordförande Tobias Arvidsson är tillförordnad tills vidare. Hem & Hyra har försökt få kontakt med honom ett flertal gånger via telefon och mail utan resultat.

Annons

Exempel på hur hyran skulle påverkas av en höjning på 3,9 procent:

1:a på Stationsvägen med en hyra på 3 673 kronor idag skulle få en höjning med 143 kronor.

Vill du veta exakt vad höjningen skulle innebära för dig, multiplicera din hyra med 1,039.

Läs också Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.