HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Arne gillar Karlshamnsbostäders storsatsning på energispar

Blekinge Karlshamnsbostäder satsar 60 miljoner kronor på att minska energiförbrukningen med 20 procent. Just nu inventeras energitjuvar i beståndet. Även individuell mätning av vatten är på gång. Det är välkommet, tycker hyresgästen Arne Pettersson.
Foto: Annika Wallsson
Bra med spar. Hyresgästen Arne Pettersson är positiv till att Karlshamnsbostäder börjat leta energitjuvar.

Det handlar om att identifiera och åtgärda onödiga energiförluster i bostäderna, som rinnande toaletter, glipande fönster och ojämna temperaturer. Hyresgästerna i bolagets 2 200 lägenheter berörs.

– I slutet på året ska inventeringen vara klar och då får vi se över vilka kostnader vi står inför. Men vi satsar fem miljoner kronor i år på akuta grejer och sedan beräknar vi 55 miljoner kronor nästa år, säger Stefan Nilsson, vd på Karlshamnsbostäder.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

Ekonomi, en bättre boendemiljö och att nå de nationella miljömålen till 2020, ligger bakom satsningen. Alla åtgärder beräknas vara klara i slutet av nästa år.

Blir det hyreshöjningar?

– Nej, tvärtom. Villkoret är att vi minskar energikostnaderna med tre, fyra miljoner kronor årligen och tanken är att besparingarna ska arbeta, till exempel till fönsterbyten. Tanken är att vi kommer gå plus på det här, säger Stefan Nilsson.

Läs ocksåKämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Nilsson berättar även att Karlshamnsbostäder är i startgroparna för ett pilotprojekt, att för första gången testa individuell mätning av varmvatten. Men beslutet är så färskt att han inte kan säga var och när.

– Vi ser att vattenförbrukningen ökar i en fastighet så vi tänker nog börja där. Någon gång under första halvåret 2018 borde vi vara i gång. Men först måste vi informera och se hur hyresgästerna reagerar på detta, och även hur Hyresgästföreningen reagerar, säger Stefan Nilsson.

Satsningen på energieffektivisering, går egentligen inte att välja bort, enligt Nilsson.

Läs ocksåEHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk

– Oavsett, kommer vi förr eller senare hamna i en situation där vi måste göra dessa besparingar. Annars riskerar vi böter, om vi inte följer myndighetsbeslut. Men jokern i allt detta är hyresgästerna. Vi måste försöka lära ut att vädra snabbt, inte diska under rinnande vatten och andra beteenden och då hoppas vi få hjälp av Hyresgästföreningen. säger Stefan Nilsson.

Arne Pettersson och Susanna Laven har bott i sin lägenhet på Dalsland i 30 år. De ger tummen upp för satsningen.

– Det är bra att de gör en översyn. Nu har vi fått renoverat nyligen men jag kan tänka mig att det i gamla hus finns läckande kranar och så vidare, säger Susanna Laven.

Tänker ni på att spara energi?

– Lite grann. Vi tänker på att inte spola så mycket i kranarna och inte duscha för länge. Men vi är ju bara två så det blir ju inte så mycket ändå, säger Susanna Laven.

Läs också Sala går mot strömmen - elpriset rusar Bra år för Sörmlands allmännyttor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.