Annons

Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år

Motala Drygt 800 hyresgäster hamnar i en stor flyttkarusell när Platen renoverar ett av sina största bostadsområden i Motala. 84-årige Arne flyttar tre gånger på bara några veckor.

Det är den kommunala hyresvärden Platens största renoveringsprojekt hittills. Under tio års tid ska hela Gamla stan med drygt 800 lägenheter renoveras för en halv miljard kronor.

– Vi har haft en hel del vattenskador, så det är hög tid för stamrenovering, säger Platens fastighetschef Karin Jönsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Som så ofta när den typen av arbeten utförs passar värden på att renovera bland annat kök och badrum. Även hallen får ett lyft och nya säkerhetsdörrar sätts in.

– Mycket ser fortfarande ut som när husen var nya på 70-talet. Nu ryker de gamla plastlisterna, säger Karin Jönsson.

Det är som ett pussel med hundratals bitar som ska läggas. Varenda bit måste hamna på precis rätt plats, annars påverkas hela bilden.

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

– Tidsschemat är tajt, så allt måste klaffa, säger Anna Nordqvist, som är ombyggnadssamordnare hos Bostadsstiftelsen Platen.

Anna är spindeln i nätet. Den som ansvarar för att det flyttas in och ut på rätt dag och inte uppstår trängsel i hissen. Det är hon som svarar på de flesta av de många frågor som hyresgästerna har.

Anna Nordqvist håller ordning på vem som ska evakueras när – och vart.

– Det kan vara allt mellan himmel och jord. Många som bor här i Gamla stan är äldre och alla har inte anhöriga som kan hjälpa till, säger hon.

Annons

Det har däremot Arne Karlsson, en av de hyresgäster som berörs i första etappen. När vi hälsar på har han precis kommit hem efter att ha bott i evakueringslägenhet i tio veckor. Och snart ska han flytta igen, men den här gången på riktigt.

Familjen har lovat att hjälpa till med att bära de många flyttlådor som är staplade längs väggarna i lägenheten som varit hans hem i 43 år.

– Jag har bott här sedan huset var nybyggt så det är väl dags att röra på sig, säger han.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

Flyttlasset ska inte så långt. Lite högre upp i samma hus bara. I samband med renoveringen passar Arne på att byta från en fyra till en tvåa.

– Jag tycker att hyran är lite väl häftig, men lägenheten är bra. Jag får ett jättestort kök. Det enda jag saknar är en stor frys. Jag går mycket i skogen och plockar svamp, säger han.

För dem som behåller sina lägenheter trappas hyreshöjningen som följer med renoveringen upp successivt under fyra år. Eftersom Arne byter går han miste om den möjligheten och får betala den nya hyran direkt, 8 600 kronor i månaden. Men att bo kvar i den större lägenheten hade ändå blivit dyrare på sikt, resonerar han.

Arne Karlssons nya utsikt. Här ska han bo när flyttkarusellen är över för hans del.

Hyrorna höjs med i genomsnitt drygt 40 procent, enligt en överenskommelse mellan Platen och Hyresgästföreningen.

Annons

Är höjningen rimlig?

– Det är ungefär där det brukar hamna när man gör sådana här åtgärder. Men vi är medvetna om att en del av de som väljer att flytta sannolikt gör det på grund av hyran, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen, tror att det blir tufft för en del att klara den nya hyran.

– Det känns knepigt ibland. Men samtidigt så sätts inte hyran efter vilka som bor i lägenheterna. Vi är överens med Platen om att de ska hjälpa dem som vill att byta lägenhet.

Arne håller på att packa det sista och ser fram emot att snart få komma till ro i sitt nya hem.

– Det gick bra att vara evakuerad. Det mesta fanns där men jag tog med min egen bäddmadrass.

Fakta: Så påverkas hyran
  • Renoveringar som höjer lägenhetens standard kan ge värden rätt att höja hyran.
  • I Gamla stan höjs hyrorna i genomsnitt cirka 40 procent. Ett par exempel:
    2:a (72 kvm): från 5 041 kr per månad till 8 817 kr
    3:a (83 kvm): från 6 995 kr per månad till 9 749 kr
Läs också Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.