HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Arne har varit trogen sin värd – nu förlorar han sin rabatt

Motala För många har det varit ett välkommet tillskott till jul. Nu tar Platen bort rabatten för sina trognaste hyresgäster, bland annat för att värden vill stötta den lokala handeln i coronakrisen.
Foto: Jenny Knutsson
Arne Södergren, som bor på Väster i Motala, hade räknat med att få rabatt på decemberhyran även i år. Så blir det inte.

Arne Södergren har bott hos kommunala bostadsstiftelsen Platen i Motala i över 20 år. Han är en av de cirka 1 800 hyresgäster som har omfattats av kvarboenderabatten som infördes 1998. För Arnes del har det handlat om en dryg 1 000-lapp i avdrag på hyran lagom till jul.

– Det har passat väldigt bra, för man har ju ofta ganska mycket utgifter runt julen, säger han.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Men nu är det slut med det. Platen har valt att slopa sin kvarboenderabatt och i stället ersätta den med digitala presentkort värda 500 kronor som kan användas i den lokala handeln. Alla som har bott minst ett år och fortfarande är hyresgäster har möjlighet att få presentkorten, vilket motsvarar ungefär 4 100 hushåll. Förändringen har gjort Arne Södergren och många andra irriterade och besvikna.

– Jag tycker att det är riktigt dåligt. Platen tjänar ju på om folk bor kvar i sina lägenheter, säger han.

Är det inte bra om fler hyresgäster får vara med och dela på pengarna?

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Jo, på ett sätt. Men de sviker ett löfte till oss som har bott länge. Jag hade räknat med de här pengarna, säger Arne Södergren.

Även i Tjällmo pyr missnöjet bland hyresgästerna. Sven-Arne Karlsson tycker att presentkorten är för svåra att använda.

– Först måste man anmäla sig på nätet, sen ska man ta hem en app och sedan ska man göra rätt när man väl är i affären. Jag klarade inte av det så jag fick ta hjälp av ett barnbarn, säger han.

Läs ocksåElpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari"Inger slipper kallhyra
Sven-Arne Karlsson i Tjällmo tycker att det nya rabattsystemet är krångligt och fick ta hjälp av barnbarnen för att få appen att fungera.

Platens vd Lars Åke Landén beklagar att det finns hyresgäster som upplever tekniken som krånglig.

– Ingen ska bli utan sin rabatt på grund av det eller att man kanske inte har en smartphone, försäkrar han.

Platen erbjuder hjälp via telefon och de som inte hämtat ut sitt presentkort i digital form mot slutet av året kommer att erbjudas någon form av traditionellt presentkort.

Han säger sig också ha förståelse för att hyresgäster som bott länge och förlorar på det nya systemet är kritiska.

– Men det är bättre att många är glada än att ett fåtal är jätteglada. Om vi tittar i vår omvärld så är det inte många som har kvarboenderabatter längre. Det är administrativt tungrott och framför allt så ger det inlåsningseffekter som inte är bra.

Lars Åke Landén menar att det finns hyresgäster som bor kvar i samma lägenhet trots att de egentligen skulle behöva en större eller mindre för att inte gå miste om rabatten.

Ett annat argument från Platens sida är att man vill stötta det lokala näringslivet, särskilt i de tuffa tider som råder på grund av coronapandemin.

Är det Platens uppgift?

– I vårt uppdrag ligger att tänka på hela kommunen. Många av våra hyresgäster jobbar i handeln.

Kostnaden för presentkortet är ungefär densamma som för kvarboenderabatterna, mellan två och tre miljoner kronor om året.

Förändringen har inte förhandlats med Hyresgästföreningen.

– Vi har inte varit inblandade i det här. De här förmånerna är något som Platen införde på egen hand i en tid då de hade många tomma lägenheter. Då kan de också ta bort rabatterna utan att fråga oss. Däremot har jag mycket stor förståelse för de som blir ledsna över det här, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Fakta: Platens rabatter
  • Gamla systemet: Gav hyresgäster som bott minst tio år hos Platen 10–80 procents rabatt på en månadshyra per år. Började fasas ut för fem år sedan.
  • Nya systemet: Alla som bott i samma lägenhet minst 12 månader och fortfarande bor kvar får fem presentkort à 100 kronor.
Corona i Hyressverige
Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.