HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Åsikter välkomnas när Berg vill höja hyran

Berg ​Bergsbostäder AB vill få igenom en hyreshöjning på 3,39 procent från 1 januari. - Ekonomin är inte bra och vi behöver pengar till underhåll, säger vd Krister Guttormsson. - Det är ändå ett för högt krav, säger förhandlare Hasse Dahl. Och vad hyresgästerna tycker får de framföra den 16 november.

​Kravet har inget att göra med det vinstkrav som kommunerna idag kan ställa på allmännyttorna, menar Bergsbostäders vd Krister Guttormsson.

– Nej, de har sagt att de nöjer sig med plus minus noll.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Kravet beror istället på flera andra orsaker: dålig ekonomi med höga låneräntor, lägre hyror än genomsnittet, höga driftkostnader i kombination med höjda taxor.

– För vår del är det därför ett rimligt krav, säger Guttormsson.

Och visst kan Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl hålla med om att bostadsbolagets ekonomi inte är den bästa. Men kravet är ändå inte rimligt, anser han.

Annons
Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

– Det är ett svårt förhandlingsläge och ingen dans på rosor. Bolagets ekonomi har hämtat sig något men de går fortfarande minus, men höjer de hyran för mycket får de fler tomma lägenheter. Och jag tycker kravet är för högt, säger Dahl.

När Hyresgästföreningen förhandlar med bostadsbolagen deltar ofta också en så kallad förhandlingsdelegation – en grupp förtroendevalda som ska föra hyresgästernas talan.

Eftersom en sådan saknas vid hyresförhandlingen med Bergsbostäder har Hyresgästföreningen kallat hyresgästerna till medlemsmöte där de kan framföra sin åsikter direkt till förhandlaren.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Dag och plats: Onsdagen den 16 november i Tingshuset i Svenstavik.

Annons

 

Så skulle din hyra påverkas av en höjning på 3,39 procent:

​Månadshyra idag ​Höjning i kronor ​Hyra höjd med 3,39%
​2 500 ​85 ​2 585
​3 500 ​119 ​3 619
​4 500 ​153 ​4 653
​5 500 186 ​5 686

Fakta: Förra årets förhandling

Förra årets krav från Bergsbostäder var ännu högre, 5,99 procent.

Höjningen efter förhandling landade på 2,48 procent.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.