Annons

Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – ”Krav som hyresgästerna inte har råd med”

Eskilstuna Mattias Stjernström är värden som tröttnade på Fastighetsägarna. ”Vi lämnade dem eftersom de ställer orimliga krav på hyreshöjningar”, säger Stjernström om organisationen som förhandlar hyrorna för privata hyresvärdar. Nu har han direktförhandlat med Hyresgästföreningen och kommit överens om ett treårigt hyresavtal.
En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.
Mattias Stjernström tror att det kan bli svårt för andra fastighetsägare att begära allt för höga hyreshöjningar nu när han kommit överens med Hyresgästföreningen om ett nytt avtal. Totalt blir hyreshöjningen nästan tio procent men den sprids ut på tre år.

Förhandlingen mellan Klara Bostad och Hyresgästföreningen gick mer än smidigt. Efter den första kontakten tog det sex dagar och tre möten innan en hyresuppgörelse låg på bordet nu i veckan.

Nästa år höjs hyran med i genomsnitt 4,16 procent från den 1 april. Totalt innebär det treåriga avtalet en höjning med 9,66 procent för Klara Bostads hyresgäster.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Dock med en brasklapp att höjningen för 2027 kan komma att ändras beroende på hur ekonomin utvecklas.
– Men det ska mycket till om den här uppgörelsen ändras, säger delägaren Mattias Stjernström.

Orimlig och oseriöst

Avtalet innehåller också en skrivning om att parterna hoppas på mer normala hyreshöjningar, närmare två procent, från och med 2028.

Klara Bostad lämnade tidigare i år branschorganisationen Fastighetsägarna, som förhandlar hyran åt privata hyresvärdar. Orsaken var, enligt Stjernström, organisationens alltför höga krav på hyreshöjningar som man har sett de senaste åren.

Läs ocksåHär går de mot trenden - nästa års hyreshöjning redan klar: "Skönt"Bilden visar hyresgästen Maria Olander som bor i Oskarshamn hos Byggebo.

Vilka reaktioner fick du från Fastighetsägarna?
– De undrade så klart varför vi lämnade. Men vi tycker det är oseriöst att gå fram med en siffra som alla vet kommer att leda till att förhandlingarna strandar och att en skiljeman sedan får avgöra. Och vi var trötta på Fastighetsägarnas orimliga hyresyrkanden som hyresgästerna ändå inte har råd med.

Fastighetsägarna har haft goda tider och då har de möjligheter att lägga undan pengar för att klara sig när tiderna blir sämre, menar Mattias Stjernström.

Viktigare få uthyrt

För 2024 yrkade Fastighetsägarna i Sörmland på en höjning med 11 procent men fick sedan nöja sig med hälften, 5,5 procent.

Annons

För Mattias Stjernström är det viktigare att få lägenheterna uthyrda än att få igenom kraftiga hyreshöjningar. Det handlar om att arbeta långsiktigt, ett perspektiv som han tycker saknas i fastighetsbranschen.
– Det är viktigare för oss att hyresgästerna kan bo kvar i sina lägenheter än att vi får igenom en hyreshöjning på säg tio procent för ett år. Det skapar bara vakanser (outhyrda lägenheter, reds anm).

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Kan spara i goda tider

Mattias Stjernström vill komma tillbaka till en ordning där inflationen i hög grad ligger till grund för hyresförhandlingarna. Och han ser fackens och arbetsgivarnas avtalsrörelse som en förebild.
– Där tänker man mer långsiktigt och förhandlingarna har lett till ganska strama löneökningar på några procent. Men Fastighetsägarna har inte haft samma klokhet och långsiktighet, säger Mattias Stjernström.

Han fortsätter:
– Vi förstår att fastighetsägare har kostnadsökningar men vi förstår inte varför man måste kompenseras för dem direkt. Ingen kan säga något annat än att vi har haft goda tider och då har fastighetsägare möjlighet att lägga undan pengar. Då kan man släpa lite när tiderna är sämre, säger han.

Man som tittar in kameran med ett neutralt ansiktsuttryck. Bakom honom en tom, ljus vägg.
Patrik Wunderlich är förhandlare på Hyresgästföreningen i Sörmland.

Hyresgästföreningens förhandlare Patrik Wunderlich ger Klara Bostad högt betyg.
– De har agerat på ett rimligt och bra sätt för att få den här långsiktigheten, både för sig själva och för sina hyresgäster.

Kritisk värd i Oxelösund

Hyresgästföreningen har också förhandlat klart med fastighetsbolaget Vinterklasen med 170 lägenheter i Oxelösund. Den genomsnittliga hyreshöjningen blev här 4,38 procent och gäller från den 1 mars nästa år.

Bolagets vd Åke Holmström är medlem i Fastighetsägarna men låter inte organisationen förhandla hyran åt honom. Det sköter han själv sedan minst tio år tillbaka.

Annons

– Jag ansåg att de lade kraft på fel saker och att de i stället borde lägga mer kraft på att förhandla hyran utifrån taxebundna kostnader så som fjärrvärme, el och vatten – och att förhandla med bankerna för att få bra räntor till medlemmarna, säger han.

Man som sitter i en stol på ett kotor. Bakom honom finns en vägg där det sitter flera diplom.
Åke Holmström tycker att Fastighetsägarna lägger kraft på fel saker.

Liksom Mattias Stjernström är även Åke Holmström kritisk till hyreskrav på 14–15 procent.
– Självklart ska bolag gå med vinst men sådana krav är orealistiska. Man måste ligga något så när i närheten av det som sedan blir slutresultatet av förhandlingarna.

Kan påverka förhandlingarna

Fastighetsägarna i Sörmland har inte presenterat sina yrkanden än. Men både Patrik Wunderlich, Åke Holmström och Mattias Stjernström tror att de två uppgörelserna kan komma att påverka de kommande hyresförhandlingarna i länet. Det kan bli svårt för hyresvärdarna att kräva allt för höga hyreshöjningar.
– Ja, jag hoppas på det, säger Patrik Wunderlich. Det är ändå seriösa, långsiktiga aktörer som är lokala och det är fungerande uppgörelser.

Fastighetsägarna: ”Tråkigt”

Lisa Hjelm.

Lisa Hjelm, näringspolitisk chef hos Fastighetsägarna MittNord, har inte hört den här kritiken tidigare. Hon vill inte intervjuas av Hem & Hyra men skriver bland annat så här i ett sms:
”Det är tråkigt att höra att Vinterklasen och Klara Bostad framför den här kritiken till er och inte direkt till oss som organisation. Att många av våra medlemmar ger oss uppdraget att förhandla hyror är ett förtroende som vi är måna om att förvalta väl och genomföra enligt de processer som är framtagna.”

Fakta: Hyresuppgörelsen med Klara Bostad

Uppgörelsen mellan Klara Bostad och Hyresgästföreningen gäller åren 2025–2027.
Hyreshöjningen för 2025 blir i genomsnitt 4,16 procent. Nya hyran gäller från den 1 april.
2026 blir höjningen 3,25 procent och 2027 landar den på 2,25 procent.
Den totala höjningen för de tre åren blir 9,66 procent.
Justeringar kan dock komma att ske för 2027 om den ekonomiska utvecklingen avviker från dagens prognoser.
Parterna hoppas på en långsiktig hyresutveckling som ligger närmare två procent per år från 2028.
Klara Bostad har 221 lägenheter i Eskilstuna.

Läs också Högre hyror när förhandlingar strandar – så tjänar hyresvärdarna på tvister Kraschade förhandlingar – skiljeman avgör hyrorna hos privatvärdar i Stockholm och på Gotland Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.