Annons

Astrid gjorde film om parkeringshuset utanför fönstret

Göteborg När Astrid Askberger på Fyrklöversgatan kom hem från sommarsemestern fick hon en överraskning. Tio meter utanför fönstret stod ett parkeringshus högre än hennes eget hyreshus.
Foto: Karl Moberg
Astrid Askberger har gjort kortfilmen Väggen om parkeringshuset som byggdes framför hennes hus.

Som en protest gjorde Astrid Askberger kortfilmen Väggen, som nu kan ses på SVT Play.

Allt började när Stena Fastigheter skickade ut broschyrer om sina nybyggnationer på andra sidan gatan. Man skyltade med en fin och grön innergård, men informationen om ett nytt parkeringshus låg i det finstilta.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi gick inte på några informationsmöten, man har tusen saker att göra och allt såg ju bra ut när man kollade snabbt i broschyren, säger Astrid Askberger.

Tio meter utanför familjens fönster grävdes den tidigare parkeringsplatsen upp och förvandlades till en byggarbetsplats.

När byggarbetarna pålade grunden för nybygget skakade det så mycket att det blev sprickor i huset.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Astrid, sambon och de två barnen visste till en början inte vad byggarbetsplatsen skulle utveckla sig till. Men när familjen kom hem från en längre utlandsvistelse förra sommaren möttes de av en chock. Deras tidigare utsikt skymdes av ett enormt parkeringshus.

– Det kändes som vi som bor i det här området har blivit överkörda. Man kan verkligen ifrågasätta sättet man har valt att bygga på, skulle den som planerat bygget vilja bo såhär? säger Astrid Askberger.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

I fyrarumslägenheten på Fyrklöversgatan har hon bott sedan 2003.

Hyreshuset har förvaltats av flera olika bolag sedan det byggdes runt 1950, men idag är det Stena Fastigheter som äger lägenheterna.

På natten lyser numera parkeringshusets lampor och bilars lyktor in genom familjens fönster på tredje våningen. Delar av huset har inte renoverats på länge och är i behov av underhåll. Samtidigt genomförde nyligen Stena Fastigheter en årlig hyreshöjning. Sedan Astrid flyttade in 2003 har hyran gått från ungefär 4000 kr till 7000 kr i månaden.

– Grejen är ju att hyran har höjts två gånger sedan planerna startade, nu senast efter det att parkeringshuset stod klart. Samtidigt har vi fått en sämre standard, säger Astrid Askberger.

Astrid är dokumentärfilmare och har gjort en kortfilm om upplevelsen. Det var inte meningen att bli en film från början, utan hon dokumenterade först för att lägga ut på Instagram.

I familjen började man skämta om betongväggen utanför och tillslut kom idén om att göra en film om situationen.

– Vi lyckades inte hindra bygget, men vi hittade på ett sätt att samlas och göra någonting av det bisarra i situationen. Vi är kanske inte lika starka på samma sätt som Stena, men kan iallafall göra någonting tillsammans, säger Astrid.

Annons

Tanken bakom filmen var inte i första hand att kritisera Stena Fastigheter.

– Jag ville använda filmen som grepp för att beskriva något större: ett vardagligt motstånd i ett sammanhang där vi inte haft så mycket att säga till om. Visa hur förtätning kan se ut och om vems röst som räknas nu när städerna ska förtätas. 

Mia Larsson är kommunikationsansvarig på Stena Fastigheter AB. Hon håller inte med om att informationen om just parkeringshuset skulle varit dold på något vis, utan menar att Stena har varit tydliga med informationsblad och planeringsmöten från start.

– Vi behöver bygga nya bostäder i Göteborg och då måste det bli mer tätbebyggt på vissa ställen. Men vi försöker ha en dialog med våra hyresgäster och gå ut med information så tydligt som möjligt. När det gäller Fyrklöversgatan är det inte färdigt ännu, så det kommer bli mycket trevligare utsikt när det är klart, säger Mia Larsson.

Väggen kan ni se här på SVT Play.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.