Annons

Asylenbygge prövas på nytt

Vadstena Vadstena fastighets AB:s planerade bostadsbygge vid Asylen kommer att prövas i högsta instans. Det står klart sedan Mark- och miljööverdomstolen beviljat flera grannar prövningstillstånd.
Foto: Jenny Knutsson
Ska det få byggas bostäder i Asylenparken eller inte? Detaljplanen har överklagats och nu har mark- och miljööverdomstolen beviljat prövningstillstånd.

Kommunfullmäktige i Vadstena antog detaljplanen för Asylenparken med stor majoritet i juni 2015. Men flera privatpersoner och organisationer menar att det är fel att bygga där och har överklagade beslutet. Det har sedan dess prövats i flera instanser. Efter avslag hos länsstyrelsen och därefter mark- och miljödomstolen valde några av de klagande att gå vidare till Mark- och miljööverdomstolen. Där prövas inte alla överklaganden automatiskt, utan domstolen tar först ställning till om prövningstillstånd ska beviljas. Det sker när det kan finnas skäl att anta att tidigare instans fattat ett felaktigt beslut eller om en dom kan vara principiellt viktigt och få vägledande betydelse. Prövningstillstånd kan också lämnas om det anses finnas andra synnerliga skäl.

Mark- och miljööverdomstolen har nu beslutat att bevilja fyra av sju klagande prövningstillstånd. Det gäller tre privatpersoner och ett företag som är grannar med det planerade bygget. Övriga som överklagat nekas prövningstillstånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här betyder inte att saken är avgjord utan domstolen följer bara de lagar och regler som gäller.

Det säger det kommunala bostadsbolaget VFAB:s styrelseordförande Anders Hedeborg (S). Men han är besviken över att det nu dröjer ytterligare innan bygget av de 48 lägenheterna eventuellt kan dra i gång.

Hur ser du på det?

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Det är jätteallvarligt. Vi har jobbat med det här projektet i sex år och nu stannar det upp igen. Samtidigt har vi brist på bostäder och behöver bygga. Men vi har i alla fall flera andra projekt på gång också.

Bland annat pågår bygget av radhuslägenheter på Drottningmarken.

Annons

– Jag har ingen aning om hur lång tid en sådan här prövning kan ta, men åtminstone något år kan jag tänka mig eftersom domstolarna verkar vara hårt belastade, säger han.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

På myndighetens hemsida står att Mark- och miljööverdomstolen har som målsättning att avgöra de flesta mål inom sex till nio månader.

Anders Hedeborg är kritisk mot de nuvarande reglerna och menar att det är för lätt för enskilda att stoppa eller försena byggen.

Är det inte viktigt ur demokratisk synvinkel att människor har möjlighet att ha synpunkter och påverka?

– Jo, men rent principiellt kan man behöva titta på hur långt det är rimligt att kunna driva en sådan här process.

Hem & Hyra har även sökt VFAB:s vd Lars Larenius.

Annons

– Det här är nytt för mig. Jag vill läsa beslutet innan jag uttalar mig, säger han.

Samma besked ger en av de hyresgäster som bor intill parken och som nu har beviljats prövningstillstånd.

Bland de argument som framförts från motståndarnas sida nämns bland annat att Asylenparken ligger nära Vadstena slott i ett område som bedöms vara av riksintresse och att den unika miljön riskerar att förstöras. Det finns också oro för föroreningar i marken.

Mark- och miljööverdomstolens avgöranden får i regel inte överklagas, utom i vissa undantagsfall.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.