Annons

Åtalas för grov mordbrand i trapphuset – mister lägenheten

Göteborg Den medelålders mannen tände eld på sin grannes ytterdörr, jagade honom med kniv och togs på bar gärning av polisen när han anlade brand i trapphuset. Nu mister han sin lägenhet.

Nästa vecka står mannen inför rätta i Göteborgs tingsrätt, åtalad för grov mordbrand. Men redan nu är han av med sin lägenhet, efter beslut i hyresnämnden.

Mannen, som är i 50-årsåldern, hade bara bott fyra veckor i hyreshuset på Hisingen. Klockan tre på natten till lördag den 6 maj ringde han på dörren till grannen ovanför. När grannen öppnade var mannen så kraftigt drogpåverkad att han inte kunde göra sig förstådd. Han bara mumlade något och stirrade på grannen innan han gick sin väg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Klockan ett på eftermiddagen dagen efter sitter grannen och läser. Plötsligt öppnas brevinkastet och ett brinnande papper trycks in. Grannen springer till dörren, stampar på pappret och skriker. Genom dörrens titthål ser han mannen som ringt på under natten, i full färd med att spruta tändvätska på dörr och golv och tända på. När det börjar brinna springer mannen ner för trappan.

Grannen springer ut i trapphuset, skriker på hjälp och stampar ut lågorna. Sedan ringer han polisen innan han följer efter till våningen under för att se vart mannen tagit vägen.

Enligt grannens vittnesmål öppnar mannen då sin dörr men stänger den sedan snabbt igen. Efter en kort stund kommer han ut igen, nu med en kniv i ena handen och tändvätska i den andra.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Grannen flyr upp igen, låser sin dörr och håller för brevinkastet med knät. Mannen kommer efter, sprutar mer tändvätska på dörren och golvet samt i hissen och tänder eld igen.

En kort stund senare kommer polisen till platsen. De ser då mannen innanför entrédörren, i full färd med att försöka tända eld på en hög med bråte och möbler. Det brinner redan på andra platser i trapphuset. Poliserna slår in rutan i entrédörren och övermannar honom.

Redan samma dag begärs mannen häktad misstänkt för grov mordbrand. Han erkänner gärningarna och har suttit häktad sedan dess. Mannen hävdar att grannen stört honom så att han inte kunnat sova en enda natt på fyra veckor.

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Hyresvärden Poseidon vill säga upp mannens lägenhetskontrakt. Hyresnämnden säger ja och konstaterar att han har orsakat synnerligen allvarliga störningar för sina grannar. Av hänsyn till grannarna och med tanke på händelsernas allvar så får Poseidon rätt att genomföra uppsägningen innan den vunnit laga kraft. Det spelar alltså ingen roll om mannen överklagar beslutet, han blir ändå av med kontraktet.

Mannen erbjöds att medverka i hyresnämndens sammanträde via videolänk från häktet, men tackade nej.

Annons

Enligt polisen är mannen tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård flera gånger, bland annat för grov misshandel och grov mordbrand.

 

 

Läs också Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.