HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Attackerade granne i hemmet – nu tvingas hon flytta

Kungälv Trots dödshot och misshandel av en granne fick kvinnan i Kungälv först rätt att bo kvar, mot värdens och grannarnas vilja. Men hovrätten gör en annan bedömning, och nu måste hon flytta.

Hem & Hyra har tidigare berättat om turbulensen kring den drygt 50-åriga hyresgästen i Kungälv. Kvinnan var dömd till skyddstillsyn efter att trängt sig in hos en granne, slagit vederbörande flera gånger hårt i ansiktet och upprepat att hon skulle döda henne.

Vid ett annat tillfälle ska kvinnan ha beväpnat sig med kniv och hotat sticka ner både grannar och tillkallad polis. Boende i området har uppfattat kvinnan som labil och aggressiv, och hyresvärden ville få henne uppsagd.

Läs ocksåHotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

När saken först prövades i somras höll hyresnämnden med om att kvinnan inte fullgjort sina skyldigheter som hyresgäst. Å andra sidan ansågs hon ha extra stort behov av lägenheten, eftersom den var nyckeln till fortsatt stöd från kommunen för hennes psykiska besvär.

Dessutom menade hyresnämnden att hyresvärden inte hade reagerat med uppsägning tillräckligt snabbt efter misshandelsdomen. Bevisen på övriga störningar bedömdes inte som tillräckliga.

Annons

Men värden valde att överklaga till hovrätten. Där har nu hela processen tagits om, inklusive förhör av kvinnan och en rad vittnen. Hyresgästföreningen har företrätt kvinnan i båda instanser.

Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.

Vid hovrättsförhandlingen hävdade värden att man agerat så fort bolaget fått vetskap om misshandelsdomen. Hyresgästen påstås vidare ha orsakat fortsatta störningar även efter prövningen i hyresnämnden.

Det nekar kvinnan till. Hon menar också att hon varit öppen om misshandelsdomen gentemot hyresvärden redan från början.

Men hovrätten tycker inte att det går att lita på att kvinnan varit tillräckligt tydlig mot värden. Rättsprocessen kring misshandeln var utdragen, och avslutades först strax före värdens uppsägning.

Annons
Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Misshandeln och dödshoten i grannens hem bedöms i sin tur som en särskilt allvarlig störning. Detsamma gäller incidenten då kvinnan dödshotade grannar med kniv. Hovrätten anser att båda händelserna var och en för sig är skäl nog för uppsägning, oavsett övriga störningar.

Därmed måste kvinnan nu flytta före sommaren. Några förmildrande omständigheter nämns inte i hovrättens beslut, som inte kan överklagas.

Läs också Unika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backa Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.