Attackerade granne i hemmet – nu tvingas hon flytta
Hem & Hyra har tidigare berättat om turbulensen kring den drygt 50-åriga hyresgästen i Kungälv. Kvinnan var dömd till skyddstillsyn efter att trängt sig in hos en granne, slagit vederbörande flera gånger hårt i ansiktet och upprepat att hon skulle döda henne.
Vid ett annat tillfälle ska kvinnan ha beväpnat sig med kniv och hotat sticka ner både grannar och tillkallad polis. Boende i området har uppfattat kvinnan som labil och aggressiv, och hyresvärden ville få henne uppsagd.
När saken först prövades i somras höll hyresnämnden med om att kvinnan inte fullgjort sina skyldigheter som hyresgäst. Å andra sidan ansågs hon ha extra stort behov av lägenheten, eftersom den var nyckeln till fortsatt stöd från kommunen för hennes psykiska besvär.
Dessutom menade hyresnämnden att hyresvärden inte hade reagerat med uppsägning tillräckligt snabbt efter misshandelsdomen. Bevisen på övriga störningar bedömdes inte som tillräckliga.
Men värden valde att överklaga till hovrätten. Där har nu hela processen tagits om, inklusive förhör av kvinnan och en rad vittnen. Hyresgästföreningen har företrätt kvinnan i båda instanser.
Vid hovrättsförhandlingen hävdade värden att man agerat så fort bolaget fått vetskap om misshandelsdomen. Hyresgästen påstås vidare ha orsakat fortsatta störningar även efter prövningen i hyresnämnden.
Det nekar kvinnan till. Hon menar också att hon varit öppen om misshandelsdomen gentemot hyresvärden redan från början.
Men hovrätten tycker inte att det går att lita på att kvinnan varit tillräckligt tydlig mot värden. Rättsprocessen kring misshandeln var utdragen, och avslutades först strax före värdens uppsägning.
Misshandeln och dödshoten i grannens hem bedöms i sin tur som en särskilt allvarlig störning. Detsamma gäller incidenten då kvinnan dödshotade grannar med kniv. Hovrätten anser att båda händelserna var och en för sig är skäl nog för uppsägning, oavsett övriga störningar.
Därmed måste kvinnan nu flytta före sommaren. Några förmildrande omständigheter nämns inte i hovrättens beslut, som inte kan överklagas.