Annons

Avgift ska minska Mjölbys parkeringsproblem

Mjölby Bilhandel och dumpade skrotbilar gör att Bostadsbolaget i Mjölby börjar ta betalt för parkering. Men den nya avgiften får kritik av hyresgäster.
Foto: Jenny Knutsson
Roger Andersson som bor på Rosenlund i Skänninge är inte särskilt förtjust i att hyresvärden vill börja ta betalt för parkeringsplatserna.

Hyresgäster hos kommunägda Bostadsbolaget har varit vana vid att kunna parkera gratis i bostadsområdena, men snart är det slut med det. Bolaget planerar att nästa år införa parkeringsavgift på Kungsvägen 81 i Mjölby samt Lilla Vallgatan och Rosenlund i Skänninge. Dessutom har det redan införts på en ny parkeringsyta vid Mjölbygatan i Skänninge. På sikt ska de flesta av bolagets parkeringsplatser bli avgiftsbelagda, är tanken.

Att just dessa adresser är först ut beror enligt Peter Gustavsson, boendeansvarig på Bostadsbolaget, på att det är där som parkeringsproblemen är störst i dag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Platserna räcker inte till åt våra hyresgäster, säger han.

Bostadsbolaget har kommit fram till att det till stor del beror på att de hittills frikostiga parkeringsreglerna missbrukas.

– Vi har upptäckt att personer som inte bor i våra lägenheter använder parkeringarna, säger Peter Gustavsson.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Men det finns också andra problem. Hyresvärden har noterat fall där hyresgäster driver bilhandel från bostaden och har ett flertal fordon till försäljning uppställda. Dessutom är skrotbilar ett stort bekymmer.

– Många hyresgäster har hört av sig om bilar som står och skräpar. Ofta är de inte skattade och besiktigade, säger Peter Gustavsson.

Peter Gustavsson konstaterar att p-avgiften blir en intäkt för Bostadsbolaget. Men han betonar att främsta syftet är att lösa problemet med skrotbilar, som denna på Prästgårdsliden.

Som mest hade Bostadsbolaget en lista med 50 fordon som Securitas fick i uppdrag att hålla extra koll på.

– I vissa fall räckte det med en böteslapp för att de skulle försvinna. Men tio stycken har kommunen forslat bort åt oss sedan i somras.

Annons

Varje sådant fall kostar Bostadsbolaget cirka 2 000 kronor. Om det går att hitta en adress till bilägaren så skickar bolaget en räkning. Men oftast får hyresvärden stå för notan.

– Det drabbar ju i slutänden våra hyresgäster och därför tycker vi att det är bättre att styra upp det här.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

 

Men i stället för att själva hyra ut parkeringsplatserna har Bostadsbolaget för avsikt att teckna ett avtal med Securitas som förmedlar dem för att slippa sköta det administrativa. Via en särskild webbsida kan hyresgäster hyra plats och tanken är att priset ska vara 150 kronor i månaden. Men det innebär inte att man får en egen, numrerad plats. Däremot ska det inte gå att hyra ut fler platser än som faktiskt finns.

Det är framför allt upplägget som gör att Roger Andersson, hyresgäst på Rosenlund i Skänninge, tycker att det hela är en dålig idé.

– Om jag ska betala så borde jag i alla fall få en egen plats där bara jag får parkera, tycker han.

På Prästgårdsliden i Mjölby träffar vi en kvinna som är än mer kritisk.

– Det är fel att de som sköter sig ska betala. 150 kronor är för mycket, det är ju som att smyghöja hyran, tycker kvinnan, som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Annons

Nicolas Nivugana, som bor på Prästgårdsliden, är däremot positiv.

– Nu är det svårt att hitta en plats. Det kanske blir lättare om det kostar, säger han.

Bostadsbolaget har tagit upp frågan med Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg. Han konstaterar att parkeringshyra oftast inte måste förhandlas, men att många hyresvärdar väljer att ändå göra det. Han vill i dagsläget inte uttala sig om Bostadsbolagets planer.

– Vi har sagt att vi tar paus i diskussionerna för att kolla upp vad som gäller eftersom det är en ny företeelse för oss med den här typen av lösning, säger Erik Malmberg.

Platen i Motala tar 60 kronor för sina parkeringsplatser och då ingår en egen numrerad plats.

Är 150 kronor en rimlig nivå?

– Det är en av de saker vi diskuterar, säger Erik Malmberg.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.