Annons

Avlivar myter och fördomar om boende

Värmland Bostadsbristen håller nu också på att bli ett landsbygdsproblem i Värmland. Sex kommuner har i dag för få bostäder även utanför centralorterna. Det konstaterar länsstyrelsen i en analys där myten om kärnfamiljen avlivas.
Värmlands befolkning ökade med 1 065 personer förra året. Störst var ökningen i Karlstad. Foto: Erik Mårtensson

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys visar att läget förvärrats med stor bostadsbrist och några särskilt utsatta grupper.

Totalt sett redovisar elva av Värmlands 16 kommuner underskott på lägenheter och hus.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hagfors, Munkfors och Säffle har kvar sin balans mellan tillgång och efterfrågan sedan förra året. Sunne och Filipstad har anslutit sig kommunerna med balans medan Eda och Storfors gått åt andra hållet och fått underskott. Alla andra har en bristsituation.

En ny tendens är att bostadsbristen på senare år spridit sig ut från centralorterna till landsbygden och de mindre tätorterna.

Sedan 2015 har Karlstad, Kristinehamn, Hammarö och Kil angett att de har underskott av bostäder utanför respektive centralort. I år har även Storfors och Årjäng rapporterat om samma fenomen.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Filipstad är i dag den enda värmandskommunen som fortfarande har ett överskott utanför centralorten.

Annons

Låg omsättning, höga produktionskostnader och avskrivningskrav är, enligt boanalysen, faktorer som försvårar möjligheterna att frigöra bostäder på landsbygden och i de små tätorterna.

Men den stora förklaringen till den generella bostadsbristen är att Värmlands befolkning fortsätter att växa i snabb takt efter en period då det byggdes lite och revs mycket.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Förra året fick länet 1 065 fler invånare. Folkmängden var därmed tillbaka på rekordnivåerna från mitten av 90-talet.

Byggandet av nya bostäder har också fortsatt att ligga på en hög nivå. 991 lägenheter och småhus färdigställdes och 805 påbörjades under 2017.

Men byggtakten räcker inte för att täcka behovet. Det innebär att vissa grupper bli extra utsatta. I boanalysen pratas det om social, fysisk och ekonomisk utsatthet.

Annons

Länsstyrelsen lyfter också fördomar och myter som måste suddas ut eftersom människornas behov och önskemål ser annorlunda ut än tidigare.

Som exempel nämns att den traditionella kärnfamiljen i dag snarare är ett undantag än en norm och att bonusfamiljernas behov måste ges större uppmärksamhet i den framtida bostadsplaneringen.

På individnivå blir befolkningssammansättningen allt mer heterogen med människor med olika förutsättningar, bakgrund, kunskaper och kultur som behöver få sina bostadsbehov tillgodosedda, konstateras det i analysen.

Fakta: Förväntade nya bostäder
Kommun 2018 2019
Årjäng 34 30
Torsby 39 0
Säffle 30 0
Sunne 119 69
Storsfors 6 0
Munkfors 36 6
Kristinehamn 91 87
Kil 39 50
Karlstad 781 413
Hammarö 105 160
Hagfors 1 0
Grums 3 18
Forshaga 19 21
Filipstad 0 40
Eda 17 12
Arvika 43 50
Värmlands län 1363 956
Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.