Annons

Avslöjade värdens överhyra – blev utelåst

Nyheter När hyresgästen påpekade att hon betalade mer än dubbel hyra bytte värden lås, med kvinnans värdesaker kvar därinne. Samtidigt hyrde värden själv av en annan person – som precis blivit uppsagd.
Foto: Gry Ellebjerg/Genrebild

Tidigt i fjol flyttade en 50-årig kvinna in i trerummaren i västra utkanten av Uppsala. Hon hade skrivit ett andrahandskontrakt på drygt tio månader, men hade inte ens bott i lägenheten en månad när ett brev från bostadsbolaget Studentstaden som ägde fastigheten anlände i postboxen. Brevet innehöll en uppsägning av en person hon aldrig hört talas om. Då insåg hon att värden hon hyrde av inte själv stod på kontraktet av bostaden.

Samtidigt fick hon veta att hyran hon betalade – 15 000 kronor – var mer än dubbelt så hög som den egentliga månadskostnaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan valde därför att inte betala hyran utan sökte i stället en förklaring från mannen hon hyrde av.

Några dagar senare ringde det på dörren. Kvinnan låtsades att hon inte var hemma, varvid dörren låstes upp och flera män klev in i bostaden. En av dem var mannen som hon hyrde lägenheten av. Männen meddelade att hon genast skulle flytta ut ur lägenheten samt under eftermiddagen infinna sig på ett möte i ett hotell i stan.

Annons

Kvinnan vände sig då till Hyresgästföreningen, som avrådde henne att gå på mötet då det kunde vara farligt. När hon anmälde händelsen hos polisen avråddes hon i sin tur från att återvända till lägenheten, då hon kunde sväva i fara eftersom hon inte gick på mötet.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

När 50-åringen dagen efter gick tillbaka till lägenheten var låset utbytt, trots att hennes tillhörigheter var kvar därinne.

Inte heller Studentstaden kunde hjälpa henne in, eftersom låset behövde tas bort av personen som satt dit det.

Efter påtryckningar från bland annat Hyresgästföreningen gick mannen som kvinnan hyrde av med på att lämna tillbaka värdesakerna – om hon skrev på ett avtal om att inte göra någon anmälan hos berörda myndigheter eller organisationer.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Som orsak till kvinnans ”uppsägning” anger mannen till tingsrätten att det funnits vägglöss i lägenheten, och att man därför behövde utföra ett saneringsarbete.

Nu har tingsrätten i Uppsala sagt sitt. Den 55-åriga mannen som olovligen hyrt ut och sedan brutit mot hyresavtalet tvingas betala 26 000 kronor i skadestånd för värdesaker som låsts in i lägenheten, och som kvinnan därför behövt ersätta. Han måste därtill betala rättegångskostnader för cirka 100 000 kronor.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.