Annons

Avtal eller inte avtal – det är frågan

Karlstad KBAB har sagt upp boinflytandeavtalet. I varje fall enligt Hyresgästföreningen. Men KBAB tycker att föreningen försöker utmåla dem till "the bad guy".

Det går en väg som klyver bostadsområdet Gruvlyckan i Karlstad i två delar.

På den ena sidan hyr man av Stiftelsen Karlstadhus och på den andra sidan av KBAB.

Men det är också en väg som är en gräns. För på den sidan: ett bolag med starkt boinflytande och många aktiviteter för hyresgästerna. Och på den andra, ett bolag som strax före jul sa upp sitt boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen. 

Eller?

22 av 27 bolag i Örebro och Värmlands län har boinflytandeavtal med Hyresgästförenignen. 

Eller är det 23?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har gnisslat i samarbetet kring boinflytande mellan Hyresgästföreningen i Karlstad och det kommunala bostadsboalaget Karlstad bostads AB, KBAB. 

KBAB har betalat Hyresgästföreningen för att få igång aktiviteter i bostadsområden, men bolaget har inte varit nöjda med resultatet. 

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi köpte 20 procent på en tjänst från Hyresgästföreningen, men tiden gick och det hände inget. Utan de drev andra projekt än det vi var ute efter. Sedan bytte föreningen personal och vi sa redan vid första träffen vad vi ville ha och vad det får kosta. Vi sa att det finns 170 000 kronor tillgängliga – bara de skriver vad de tänker göra och vad det kommer kosta. Det var allt vad vi begärde – men vi fick aldrig någon projektbeskrivning utan de ville göra vad de ville med pengarna och satsa på det som dök upp för stunden, säger Mats Hedlund som är koordinator på KBAB.

Så i början av december förra året sände KBAB:s vd Carin Skarman ett mejl där hon meddelar Hyresgästföreningen att avtalet är uppsagt: ”dagens avtal inte fungerar och därmed sägs upp vid sittande bord”.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag har inte så mycket att säga om det, utan vill hellre se framåt. Jag tror att vi kan komma fram till ett bra samarbete senare även om det är synd att det blir något av ett mellanår för hyresgästerna hos KBAB. Vi hade bland annat ett samarbete där några hyresgäster tagit initiativ till att göra förbättringar i sitt soprum som läggs på is. Men nu måste vi se framåt i stället, säger Anders Eriksson som är gruppchef på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Mats Hedlund, som är den som Vd Carin Skarman hänvisar till när Hem & Hyra vill ställa frågor som gäller boinflytandeavtalet, menar att Hyresgästföreningen uppfattat allt fel. Trots mejlet.

Annons

– Avtalet är inte alls uppsagt. Utan tanken var att vi under 2016 skulle vi träffas och omarbeta arbetssättet. Det fanns liksom tidigare 170 000 kronor vid årets början att ansöka om för projekt, men de har inte kommit in med någon ansökan. Och vi bokade in fyra möten under året för att omarbeta arbetssättet inför nästa år. Men det som har hänt är att föreningen avbokade alla mötena. När någon gör så och sedan går ut på bomöten och säger att vi sagt upp avtalet – så vet inte hur man går vidare? Vi blir utpekade som ”the bad guy”.

Så avtalet är inte uppsagt?

-Nej, vi ska omarbeta det under 2016 och ta nya tag 2017, säger Mats Hedlund.

Anders Eriksson på Hyresgästföreningen låter häpen när han nås av informationen.

– Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Båda parter var överens förra året om att avtalet sades upp, säger han. 

Bolag i Värmlands och Örebro län med Avtal med HGF om boinflytande

Arvika Fastighets  AB

Eda bostads AB

Karlstadhus Stiftelse

Wilhem Karlstad AB (privat fastighetsbolag)

Kilsbostäder AB

Grums Hyresbostäder AB

AB Hammaröbostäder

Annons

Säfflebostäder AB

Kristinehamns Bostads AB

Hagforshem AB

Årjängs Bostads AB

Forshaga Bostäder AB

Örebrobostäder AB

Askersundbostäder AB

Kumla bostäder AB

AB Laxåhem

Hallsbergs Bostadsstiftelse

Karlskogahem AB

Degerforsbyggen AB

Lindesbersbostäder AB

Norabostäder AB

Hällefors Bostads AB

Fakta: Boinflytande

Kommunala bostadsbolag ska enligt lag ge hyresgästerna chans att vara med och påverka det egna bostadsområdet. Bolagen avsätter årligen pengar för det. Det gör även en del privata värdar, även om de inte omfattas av lagkravet. Pengarna kallas boinflytandemedel.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.