Annons

Badrumsrenovering på Pennygången skapar oro

Göteborg Trettio hushåll får dela på sex toaletter på gården – under flera månader mitt i vintern. Det är Stenas förslag på lösning när badrummen ska renoveras på Pennygången i Göteborg.
Renoveringarna på Pennygången går nu vidare till hus nummer två. Hyresgästerna kommer att bli utan fungerande badrum i lägenheterna under upp till två månader. Arkivbild.

Efter åratal av strider med hyresvärden Stena så pyr missnöjet igen på Pennygången i Högsbo. Ett hus är färdigrenoverat, men nu gäller det byggnad nummer två.

Förra gången drog det ut så mycket på tiden att det bara var tre familjer kvar till sist, och då ordnade Stena evakueringslägenheter åt dem. Men den här gången ska huset renoveras med kvarboende hyresgäster, säger Mattias Axelsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen på Pennygången.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Renoveringen kommer att innebära att vatten och avlopp stängs av i lägenheterna. Köken kommer att vara avstängda 1-2 veckor och badrummen 6-8 veckor.

Totalt 30 hushåll kommer att få dela på 6 toaletter med dusch på gården under tiden, även om inte alla lägenheter ska renoveras samtidigt. Trevåningshusen saknar hiss och renoveringarna förväntas pågå från januari till april-maj.

– Det kan bli väldiga problem för barnfamiljer, tänk dig själv om vinterkräksjukan börjar gå på februarilovet. Många är upprörda och oroliga, säger Mattias Axelsson.

Annons
Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

Ett annat problem är att inte heller köken kommer att ha fungerande vatten och avlopp under delar av tiden. Det kommer istället att finnas på varje våningsplan i trapphusen.

– När människor har frågat om detta på mötena så har Stenas förslag på lösning varit att de ska använda engångstallrikar och plastbestick. Men man måste ju fortfarande kunna diska kastruller och annat, säger Mattias Axelsson.

Den lokala hyresgästföreningen är missnöjd med hur Stena hanterar frågan och tycker att de boende istället borde erbjudas evakueringslägenheter. Därför kallar man alla boende till ett möte tillsammans med Hyresgästföreningens jurister i morgon tisdag.

Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

– Efter omtaget för två år sedan har Stena varit noga med att hävda att de för dialog med oss boende, men det här visar på motsatsen. Stena måste börja lyssna på hyresgästerna och diskutera vad som faktiskt fungerar, säger Mattias Axelsson.

Annons

LÄS MER:

Stena: ”Vi börjar så här och kompletterar vid behov”

Läs också Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.