Annons

Bara Söderhamn klarar kvinnomål

Gävleborg ​Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, vill att minst 40 procent av medlemsföretagens styrelsemedlemmar ska vara kvinnor. Bara ett företag i Gävleborgs län klarar den gränsen, Faxeholmen i Söderhamn. Två av de tio kommunerna i länet har inga kvinnor alls i sina bostadsföretags styrelser, Nordanstig och Ockelbo.

​Hem & Hyra har undersökt andelen kvinnor i de kommunala bostadsföretagens styrelser utifrån företagens årsredovisningar för 2010. Styrelserna utsågs efter valet ifjol och kvinnorna är få, väldigt få. Av de tio bolagen är det bara ett, Faxeholmen i Söderhamn, som har över 40 procent kvinnor som ordinarie ledamöter i sin styrelse.

I Gävleborgs län finns sammanlagt 72 ordinarie styrelseledamöter i de kommunala bostadsföretagen och av dessa är 16 kvinnor. Det motsvarar 22 procent och är bara nära hälften av Sabos önskemål om kvinnorepresentation.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Tas ersättare med blir antalet förtroendevalda 118 varav 37 är kvinnor. Det motsvarar 31 procent och är också det lägre än de minst 40 procent Sabo önskar.

Annons

Två kommuner har bostadsföretag som helt saknar kvinnor med rösträtt i styrelserna, Nordanstig och Ockelbo kommuner. Nordanstig har 1 kvinnlig ersättare och Ockelbo har två kvinnliga ersättare.

Arbetstagarrepresentanter och sakkunniga har inte tagits med i undersökningen.

Annons
Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.

 

Fakta: Bara Söderhamn klarar kvinnomål

Söderhamn            42 procentBollnäs                    33 procentOvanåker                28 procentSandviken               28 procentGävle                       27 procentHofors                     20 procentLjusdal                    20 procentHudiksvall               11 procentNordanstig                0 procentOckelbo                     0 procent

Sifforna avser andelen kvinnor bland de ordinarie ledamöter i de kommunala bostadsföretagens styrelser.

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.