Annons

Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende – hög risk att fler dör

Borås Rörelsehindrade hyresgäster som inte kan utrymma själv, inget sprinklersystem och sängrökande hyresgäster har fått räddningstjänsten att reagera mot individ och familjeomsorgsförvaltningen i Borås. 
Foto: Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.
De senaste åren har nästan 40 automatlarm inkommit till räddningstjänsten från missbruksboendet i Borås, så här såg det bland annat ut efter det brunnit i en tvättstuga i en av fastigheterna.

Efter en tillsyn är räddningstjänsten kritiska till brandsäkerheten på ett missbruksboende i Borås som drivs av kommunen. Av de närmare 40 personer som bor på boendet så har flera av dem demens och närmare hälften har behov av hjälpmedel för att kunna förflytta sig själva. Samtidigt beskriver personalen hur de som bor i lägenheterna i vissa fall är så pass påverkade av alkohol eller droger att de inte själva kan ta sig ut ur byggnaden.

I princip alla som bor på boendet är dessutom rökare och historiskt så har räddningstjänsten fått rycka ut till platsen flera gånger. Bara de senaste fyra åren så har det inkommit nästan 40 automatlarm, flera av bränderna har varit anlagda i källare och trapphus men vissa bränder har startat när någon boende rökt i sängen. För bara några år sedan, 2019, så omkom en person efter att det brunnit på boendet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hög risk för fler dödsfall

Samtidigt som bedömningen görs att många av de som bor i husen inte kan ta sig ut själva, antingen till följd av demens, svårigheter att röra sig eller missbruk så är det ingen personal på plats under sena kvällar och nätter.

Annons

Räddningstjänsten gör bedömningen att det tar cirka tre minuter från brandstart tills lägenhetsrummen är övertända och att risken är stor för skador eller dödsfall för de som bor där vid en eventuell brand.

Boendet består av fyra olika hus med två olika ägare. Dels så är det Bostäder i Borås, det kommunala bostadsbolaget samt en privat aktör. Enligt räddningstjänstens tillsynsrapport så saknas det bland annat sprinklersystem, brännbart material står i trapphusen, flera spisar saknas spisvakt och timer och utanför husen påträffades eldhärjade möbler.

Läs ocksåFler dör i sängrökning trots säkrare cigaretter

Räddningstjänsten menar att bristerna är så allvarliga att ett nytt besök behöver ske. Åtgärdas inte bristerna innan våren 2025 kan förläggande med krav på vite utfärdas.

Annons

Bostäder i Borås har uppgett till räddningstjänsten att de anser att spisvakt ska installeras, men inte sprinkler. Den privata fastighetsägaren skriver att ”Om vårt brandskydd brister när det gäller att vanliga och självständiga hyresgäster bor där kommer vi att åtgärda alla brister. Jag känner dock inte att det är vårt ansvar att åtgärda saker för att ett specifik målgrupp med extra tillsyn bor där”.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.