Annons

Barbro Engman i styrelsen för andrahandstjänst

Nyheter Hyresgästföreningens tidigare ordförande Barbro Engman har tappat hoppet om bostadsmarknaden. Nu har hon tagit plats i styrelsen i ett bolag som förmedlar andrahandsbostäder.
Foto: Hyresgästföreningen, Pixabay
Hyresgästföreningens tidigare ordförande Barbro Engman har gett sig in i bostadsbranschen på nytt. Från en helt annan vinkel.

För tre år sedan lämnade Barbro Engman, 68, stolen som förbundsordförande i Hyresgästföreningen, efter att ha suttit på den 14 år i sträck. Under sin tid som organisationens ledare gjorde hon sig känd som en skicklig debattör, som outtröttligt duellerade med förespråkare för mer marknadsanpassade hyror.

När Samtrygg, en marknadsplats för andrahandsuthyrning av bostäder, nu ska börsintroduceras återfinns Barbro Engman som styrelseordförande.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Barbro Engman berättar att det är företagets nuvarande vd Marcus Lindström som övertygat henne att ta uppdraget.

– Han kom upp till Hyresgästföreningen för flera år sedan, efter att ha blivit lurad på en andrahandslägenhet tillsammans med jättemånga andra hyresgäster. Han ville veta vilka regler som gällde kring andrahandsuthyrning. Sedan dess har han jobbat för att förstå vad marknaden handlar om, med ambitionen att starta någonting som bryter av från den vilda västern som råder. Han bestämde sig för att göra en andrahandsuthyrning som är så trygg som det bara går, där man minskar risken att bli lurad.

Varför valde du att återvända till bostadsbranschen?
– Han har legat på mig men jag har sagt nej. Men sedan tänkte jag att vad fan, samhället ser ju inte ut att göra någonting åt det här. Det verkar inte som att man är ute efter att göra tillvaron för andrahandsboendet särskilt mycket enklare. Det här är en marknad där ingen människa har en aning om att det finns regler.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Vad fick dig att ta beslutet?
– Jag har i tjugo års tid levt i något slags förtvivlat hopp om att man ska bygga bostäder och komma till rätta med det här. Så insåg jag att nej, det kommer inte att bli något bättre för det finns ingen som anstränger sig. Jag ger mig in i andrahandsmarknaden och ser om man kan åstadkomma något bättre än det som finns nu.

Du har tappat hoppet?
– Ja, har tappat hoppet om både förstahandsmarknaden, andrahandsmarknaden och femtehandsmarknaden. Man har jobbat hårt politiskt för att grundlägga en bostadsmarknad som är helt uppåt väggarna. Jag tycker att man borde ha sett bostadsbristen komma för 20 år sedan, oavsett flyktingar eller inte.

När du slutade som ordförande i Hyresgästföreningen sa du att du även skulle lämna bostadsdebatten.
– Jag går inte tillbaka och konkurrerar med Hyresgästföreningen. Jag har velat hålla mig borta från den vanliga debatten men andrahandsmarknaden är det liksom ingen som bryr sig om riktigt. Den blir bara värre och värre.

Annons
Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

När Hem & Hyra gör en sökning på Samtryggs portal har de fem första bostäderna som dyker upp i Stockholm en genomsnittlig kvadratmeterhyra på cirka 280 kronor. Det motsvarar ungefär 17 000 kronor för en tvårummare på 60 kvadratmeter.

Är det oproblematiskt med de här hyresnivåerna efter att Hyresgästföreningen arbetat mot marknadshyror?

– De är ganska höga. Allting är problematiskt. Alternativet skulle annars vara att man ingrep i rätten att träffa avtal. Hur man än informerar om reglerna och försöker få dem att förstå att de måste hålla hyrorna nere är det i slutändan två personer som sitter och skriver avtal. Pengarna tjänar Samtrygg på trygghetspaketen.

Så ni tjänar inte mer pengar för dyrare bostäder?

– Jo, till viss del, eftersom det är relaterat till hyran. Men däremot är det ju så att man ska kunna konkurrera med dem som skiter i allting. Man måste ju lägga sig på en nivå där man är beredd att betala för den här trygghetstjänsten.

Är det marknadshyror ni erbjuder?

– Vad som är marknadshyra och inte är jättesvårt, det är en individuell fråga. Men om lagstiftarna hade hoppats att folk skulle följa reglerna som satts upp, då har de grovt missbedömt. Du hittar varken en första- eller andrahandslägenhet i dag som inte ligger för högt. Jag tänkte så här: det viktigaste har varit att de som vill hyra inte blir lurade. Det är den stora grejen. Sedan hoppas jag att Peter Eriksson gör något åt andrahandsmarknaden. Man kan fråga sig om det är vettigt att ha två olika hyressättningar på bostadsrätt respektive hyresrätt.

Annons

Du har inga problem med att Samtrygg sänker hyrorna om bostadsministern skärper reglerna?

– Nej, det tror jag absolut inte. Erfarenhet visar att de som vill hyra ut via Samtrygg är de som vill hyra ut på ett tryggt sätt.

Samtrygg ska snart börsnoteras, och i samband med det finns ett stort antal aktier till salu …

– Jag har inga aktier. Vill inte ha. Jag vill medverka till att man gör en tjänst som förhoppningsvis fungerar på ett bättre sätt än i dag. Men jag vill inte äga några aktier, det är inte därför jag gett mig in i det här. Jag kommer att bidra med min erfarenhet.

Det här innebär inga stora pengar för dig?

– Nej, jag hade kunnat skita i det här. Men jag tyckte att Marcus hade sådana ambitioner.

Fakta: Skräddarsydd försäkring

En vanlig hemförsäkring täcker ofta inte skador som uppstår under en andrahandsuthyrning. Samtrygg erbjuder därför en särskild försäkring som täcker lösöre, fast inredning i bostadsrätt samt ger ersättning på upp till två miljoner för skador.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.