Annons

Barnen på Kallkällan fick glidet tillbaka

Norrbotten På vintern är lekplatsen igensnöad och barnens uteaktiviteter begränsas. På bostadsområdet Kallkällan i Luleå fick de boende en isbana som visade sig locka alla.

Det är minusgrader. Både barn och vuxna tittar förväntansfullt på tankbilen som kör fram och tillbaka på fotbollsplanen på Kallkällan i Luleå. Den kommer flera gånger under någon vecka. Varje gång sprider den vatten som snabbt fryser till. Och sakta ökar isens tjocklek.
Till slut kommer klartecknet. Isen är klar. Då går det inte att vänta på att områdets återskapade isbana får sin officiella invigning.

– Vi har varit här flera gånger redan. Det är fantastiskt roligt. Framför allt för barnen, men det är kul även att stå vid sidan om. Det är alltid någon att prata med, säger Elina Nilsson.
Hon håller ett öga på dottern Svea som skrinnar runt med vänner och bekanta. Just den här dagen är det fullt på isen. Det är invigning av isbanan och massor av människor har kommit. Fastighetsägaren Lulebo ­representeras av Carl-Axel Sundbom som föräras saxen till bandklippningen.
– Det är riktigt roligt att vi kunde få till det. Vi visste att det fanns ett intresse, säger han.
– Men det här trodde vi inte riktigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är intresset för invigningen Carl-­Axel Sundbom syftar på. Det är fullt av vuxna och barn på och vid sidan av isen. Så det är med ett leende han förklarar isbanan invigd. Och det gula och blå bandet klipps av.
Isbanan är återinvigd. Den har varit saknad i minst tre år. Dels användes ytan till upplag och arbetsbodar när området renoverades. Dels fanns det byggplaner på platsen.
Men det blev inget. Och lokala hyresgästföreningen påpekade att isbanan var saknad. Resultatet blev att Lulebo och föreningen tillsammans drev på så att isen kunde komma på plats.
– Vi köper spolning och sådant av kommunen. Visst kostar det några ­kronor, men vi ser hur viktig banan är för de boende, säger Carl-Axel Sundbom.
– Det är värt varenda krona.

Annons

Han konstaterar också att det ofta går att göra saker i bostadsområdena. Det viktiga är att hyresgästerna ­kommer med förslag så att eventuella ­satsningar blir rätt.
Bland de gladaste över satsningen är Per-Erik Karlsson som bott i området i 41 år. Hans egna barn har åkt där med grannskapets unga. Så han vet hur uppskattad en isyta är och har sett hur saknad den varit.
– Att barnen kan kila ut och åka ­skridskor är så bra. Barnen tycker om det. Och ingen behöver oroa sig över isens hållbarhet. Dessutom är ­oftast några vuxna på plats, säger Per-Erik Karlsson.

Isen ger inte bara spontanidrott och lek. Barnen i området har något att göra tillsammans och vuxna träffas. En ­mötesplats.
Invigningen fortsatte. Luleå hockeys flicklag visade övningar, Luleå allmänna konståkningsförening visade upp sig, Vilda kidz fixade godisregn och Unga örnar var på plats. Det bjöds på korv och dricka. Lokala hyresgästföreningens ordförande Birgit Kajava ler varmt:
– Titta hur roligt barnen har. Det är så härligt.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”
Fakta: Skridskons historia

De äldsta skridskoliknande föremål som hittats användes för mer än 20 000 år sedan i Nederländerna.
I Skandinavien utvecklades för cirka 3 000 år sedan det som kan liknas vid dagens skridskor. I början tillverkade av revben och skenben från bland annat älg, oxe och ren.
Det är inte klart när metallskenor började användas, men skridskoskenor av stål kan ha dykt upp i Nederländerna på 1300-talet.
Källa: skatesweden.se

Fakta: På med hjälmen, alltid!

• Tänk på att antingen dela upp ytan i två delar, en för den som vill spela med puck och klubba och en för lek. Går det inte att dela upp på ett säkert sätt, avsätt tider för respektive aktivitet.
• Hjälm måste alltid vara att krav. Alltid!
• Se till att alla tar hänsyn till varandra. Små skridskoåkare är inte lika snabba som lite större åkare.

Fakta: Allt på isen är inte ishockey

• Radiobil:Få upp farten på skridskorna och sätt er samtidigt på huk. Åk in i och puffa till varandra. Den som kan sitta kvar längst vinner.
• Limbo: Placera en käpp tvärs över isen och åk under den. Sänk den successivt. Den som klarar lägst vinner.
• Tafatt/kull: Det är väl kanske det mest elementära. En ­jagar övriga. Glöm inte att det finns många roliga varianter.

Fakta: Fixa en skridskobana

• Först och främst är det så klart viktigt att ha en yta som passar för en isyta.
• Vem kan göra vad? Ni kanske kan ta hand om ­vardagsunderhåll. Fastighetsägaren kanske kan se till att banan spolas och underhållsspolas vid behov.
• Hjälps åt att samla ihop gamla skridskor och hjälmar. Alla ska ju kunna använda isen.

Fakta: Här hittar du isen

99 procent av allt fruset vatten på jorden finns som is i glaciärer. Hemma är is vanligast som isbitar. Sådana är vanligast för att kyla drycker. Men glöm inte att isbitar också kan minska svullnad, smärtlindra och bedöva.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.