Barnfamiljer i Tranås tvingas lämna farligt hus
Tidigare i veckan beslutade bygg- och miljönämnden i Tranås om ett omedelbart användningsförbud av bostäderna. Om inte lägenheterna tömts och familjerna flyttat inom tre månader, kommer fastighetsägaren straffas med vite på 5 000 kronor per dygn och lägenhet. Det här rapporterar Smålands-tidningen. Ärendet gäller fastigheten Tranan 2 på adressen Kanalgatan 5. Huset byggdes 1905 för kombinerad pälsindustri och bostäder. Huset har nio lägenheter. Samtliga är utan bygglov och detaljplanen tillåter inte heller bostäder. Nämnden anger i protokollet så pass allvarliga brister i husets säkerhet att fastighetsägarna riskerar åtal för framkallande av fara för annan. Allvarligaste är det bristande brandskyddet som kan innebära stor fara för de barnfamiljer som bor där. Andra brister gäller elsäkerhet, ventilation, värmeförsörjning och buller från intilliggande industri. Det var polisen som väckte frågan om det är tillåtet att bo i bostäderna. Frågan kom då till kommunens kännedom. När utredningen startade hävdade ägarna att det fanns bostäder där när huset köptes, men det argumentet var inte godtagbart för nämnden. Hem och Hyra har nått fastighetsägaren för kommentarer.
– Det byggdes som bostadshus. Huset var så här när jag tog över det, säger Leif Äng, ägare av Tranan 2.
Han anser att nämnden har tagit ett felaktigt beslut och menar att det egentligen handlar om andras ägarintressen av huset.
– Jag har stans finaste hus. Jag har redan sju anbud på huset, varav ett från kommunen. Antingen säljer jag nu eller så åtgärdar jag alla brister och säljer till dubbla priset, säger Leif Äng.
Leif Äng uppger att han inte ser sig vara ansvarig att hjälpa hyresgästerna att skaffa ny bostad. Det gör inte kommunen heller.
– Ansvaret måste ligga på fastighetsägaren som olovligt gjort bostäder i en industrilokal, säger Ingemar Bok, byggnadschef på Tranås kommun.
När Hem och Hyra når Hyresgästföreningen, har ärendet ännu inte kommit till deras kännedom. Men Chadi Elazzeh, processjurist på Hyresgästföreningen Sydost, säger så här:
– Man kan aldrig kräva att hyresvärden ska hitta ett nytt boende för hyresgästerna. Däremot kan det bli en fråga om skadestånd till hyresgästerna, om deras påtvingade utflyttning bottnar i någon form av vårdslöshet hos värden, vilket det verkar göra här.
Chade Elazzeh hänvisar hyresgästerna till sina respektive försäkringsbolag i inledningsskedet.
– De ska givetvis också kontakta oss på Hyresgästföreningen så får vi titta på förutsättningarna att driva frågan om skadestånd, men det blir en enskild bedömning.