Annons

Barngäng sätter skräck i bostadsområde

Grums Hyresgäster i ett område i Grums vågar inte längre släppa ut sina barn för att leka sedan en grupp barn flera gånger gått till attack både verbalt och fysiskt. Bland annat rör det sig om barn som slagit andra med påkar och hotat med våldtäkt. Hyresgästföreningen kallade Grums hyresbostäder, kommunen och polisen till möte för att försöka lösa problemen.
Foto: Anna Rytterbrant
Malin och Kajsa Hyresgäster vågar inte längre släppa ut sina barn för att leka sedan en grupp barn flera gånger gått till attack både verbalt och fysiskt.

I ett skarpt brev riktat till polisen, Grums hyresbostäder och socialtjänsten kräver Hyresgästföreningen att något görs åt situationen. I förra veckan hölls ett första möte.

Problemen har funnits sedan slutet på förra sommaren, men har eskalerat under våren och försommaren. Det handlar främst om en grupp barn i åtta- till tioårsåldern som går samman och attackerar barn som går ensamma. Men de har även attackerat kvinnor verbalt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kajsa och Malin bor på området och kontaktade Hyresgästföreningen för att få hjälp

– De har kastat sten eller slagits med plåtrör och pinnar så barn börjat blöda. Värst var att ett barn fick strypgrepp som lämnade märken. Men det handlar också om sexuella hot: ”jag ska sexa dig” eller ”jag ska våldta dig” säger de.

Hyresgästföreningen är oroliga för att om inget görs kommer situationen bli ännu värre eftersom det kommer bli en djupare konflikt av ”vi mot dem-tänkande” och främlingsfientlighet.

Läs också"Att barn blir så här våldsamma är ovanligt"

”De som ställer till med bråk, bus och våld i det här fallet är barn till nyanlända. Därför börjar grannar dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter. I längden leder detta till ett väldigt segregerat bostadsområde där grannar i mångt och mycket talar om ”vi mot dem” vilket bara kommer eskalera om det inte bryts väldigt snart.” skriver föreningen i sitt brev.

Annons

Hyresgästerna som Hem & Hyra talar med i Grums håller med.

– Vi vill kunna bo här tillsammans och då måste detta lösas. Man vill verkligen inte börja tänka i banor som ”vi och dem” men det är så det blivit nu och får vi inte hjälp kommer det här trappas upp. Det här är ett område där vi har trivts och haft en enorm grannsämja men nu vågar vi knappt gå ut, säger Kajsa och Malin fyller i:

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Min ena dotter gråter på kvällarna och vill att vi ska åka till husvagnen för att hon är så rädd. Och vi kan inte säga till heller för då kommer repressalier: de stoppar in sopor i brevinkastet eller går på mina barn ännu mer när jag inte är med. Eller så är de kaxiga direkt när man säger till. Att som vuxen bli spottad i ansiktet och få höra att ”jag lyssnar inte på dig för du är kvinna” och bli kallad för ord som jag inte ens vill ta i min mun, är otroligt kränkande. Det kan låta konstigt för den som inte upplevt det – men man tappar liksom allt när ett barn gör så mot en och vet inte vad man ska ta sig till, säger hon och slår ut med händerna.

Trots att barngänget utsatt ensamma barn för så grova saker som att ta stryptag som lämnat blåmärken, har inga polisanmälningar gjorts. Vid ett möte som Hyresgästföreningen ordnade med hyresgästerna på området visade det sig att flera trodde att man inte kunde polisanmäla barn alls – eller att det polisen bara skulle skratta.

Kommunpolis Lennart Hynynen ser allvarligt på det som händer.

– Jag har ännu inte alla fakta på bordet ännu men av det jag fått höra är det här mycket uppseendeväckande. Jag har inte under mina år som polis varit med om att så unga människor går samman och kommer med sådana här grova hotelser och våldsamheter.

Annons

Kan man polisanmäla barn?
– Ja. Och det lyfte jag fram vid mötet med Hyresgästföreningen. En polisanmälan mot så här unga barn blir så klart aldrig något polisiärt eller får någon påföljd, men det lämnas vidare till socialförvaltningen. Ur min synvinkel kommer sådana här problem oftast från föräldrarna och i det här fallet vet jag att barnens föräldrar inte kan någon svenska alls. Därför vet vi inte om alla dessa föräldrar överhuvudtaget känner till vad deras barn gör. Till hösten ska vi därför ha ett informationsmöte med tolkar för de här barnen behöver hjälp och det kan inte vänta. Om de beter sig så här nu så undrar man var det ska ta vägen sedan om inget görs, säger Lennart Hynynen.

Förra veckan hölls alltså ett första möte mellan Hyresgästföreningen, Grums hyresbostäder, Grums kommun och polisen där man drog upp en plan för hur man ska gå vidare i höst. Men redan nu i sommar ska polisen och fältassistenterna öka sin närvaro i området och kommunen ska med hyresgästernas hjälp ordna aktiviteter under sommaren så att barnen inte bara driver omkring i området.

– Jag hoppas att vi kan komma till ett läge där man kan börja umgås tillsammans och hjälpa varandra med barnen, men nu är det så mycket kulturella och språkliga hinder som står i vägen. Men jag tror verkligen att det går att lösa, säger Kajsa.

Grums har tidigare haft liknande problem på ett annat område men då med äldre barn och ungdomar. Där startades ett projekt som bidrog till att lugna området. Projektet löper ut vid årsskiftet, så ett förslag vid mötet var att flytta över projektet till området där Kajsa och Malin bor.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.