Annons

Bättre i Flen men inte bra

Södermanland Hem & Hyra har granskat de kommunala bostadsföretagens ekonomi i sju län. I Södermanland är läget bra i alla kommuner utom i Flen och Katrineholm.

Det är främst i Bergslagen som de kommunala bostadsföretagen har problem.

– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I Södermanlands län är situationen för de kommunala bostadsföretagen betydligt bättre än i grannlänen Västmanland och Örebro. Det är bara Katrineholms bostadsföretag som har en soliditet under 10 procent och Flens Bostads AB med 4,3 procent tomma lägenheter som sticker ut.

De tomma lägenheterna i Flen finns över hela kommunen men de flesta finns i den före detta bruksorten Hälleforsnäs, säger företagets vd Arne Fältin:

– Det är en ständig balansgång men det här är den lägsta siffran sedan tidigt 1990-tal för oss så utvecklingen har gått åt rätt håll.

Annons
Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Nyligen har en rivning avslutats just i Hälleforsnäs och för stunden finns inga ytterligare rivningsplaner i Flens kommun. Arne Fältin utesluter dock inte att det kan bli aktuellt att riva igen. Det kan också bli aktuellt med fler försäljningar framöver, men:

– Vi har en hel del dåliga erfarenheter av de privata köpare som kommit in som fastighetsägare i Flen så för närvarande tror jag det finns en politisk samsyn om att försäljningar inte är modellen i Flen.

Liksom andra kommunala bostadsföretag med många tomma lägenheter har Flens Bostads AB svårt att klara av de renoveringar som måste göra.

Läs ocksåSökes: hyresgäster - från byggboom till brist på inflyttare på bara några årÖrebrobostäder, Jan Dahlkvist, Öbo

– De flesta av våra nya kunder nöjer sig med en relativt låg standard men självklart är det en balansgång mellan uthyrningsnivå, ekonomi och standard men den balansgången har vi ägnat oss åt under mina snart 20 år i företaget så det är inget nytt, säger Arne Fältin. 

Mera statligt stöd och att bostadsföretagen river sina tomma hus är två av utredare Georg Hardts förslag för att hjälpa bostadsföretag som blöder. Han menar att alla kommuner, även de små och krympande, ska ha ett eget bostadsföretag. Och han håller helt med i Arne Fältin vad det gäller försäljningar:

Annons

– Uppgiften att ge människor en juste lägenhet till ett vettigt pris kommer alltid att finnas. Och de privata hyrevärdarna vill helst vara med på starka marknader där de kan tjäna pengar, så att sälja är ingen lösning.

Han tycker att staten är för passiv och att alltför mycket av bostadspolitiken handlar om läget vid Stureplan och för litet om de mellansvenska småkommuner som är de som har störst problem.

– I många kommuner finns ingen bostadsbrist utan tomma lägenheter och det är hyresgästerna som får betala för dem. Då är det bättre att riva. Tomma hus påverkar hela samhället negativt, säger Georg Hardt.

Fakta: Så jämförde vi

Uppgifterna till artikeln och kartan kommer från de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar och de uppgifter de och kommunerna lämnat till Boverket. Sammanställningen har gjorts av Hyresgästföreningen.
Soliditeten är den del av företaget som inte är lånade pengar. Soliditeten bör inte understiga 10 procent.
Ett bostadsföretag bör inte ha mer än 2 procent tomma lägenheter.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.