Annons

Bengt och Asta har bott i samma lägenhet i 53 år

Skara De trogna hyresgästerna Asta och Bengt Johansson har bott i samma lägenhet i Skara i 53 år. En januaridag 1967 flyttade de in.
Foto: Kajsa Wedberg
I 53 år har Bengt och Asta Johansson bott i sin lägenhet i Skara. Och de tänker bo kvar, så länge de orkar gå i trapporna. "Drömmen vore en hiss", säger de.

Bengt och Asta Johansson bor i en mysig lägenhet i Skara. Och de har verkligen hunnit bo in sig. De flyttade in för nästan precis 53 år sedan och de tänker bo kvar så länge de kan. Den självklara frågan är varför de aldrig flyttat?

– Det korta svaret är väl att vi trivs bra. Det är ett ganska lugnt område. Och så har vi vår inglasade balkong som blivit en riktig oas. Där sitter vi gärna, säger Bengt Johansson.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bengt plockar fram en hög med dokument som han har sparat. Där finns bland annat det första kontraktet makarna skrev under 1967 innan de flyttade in. Man hajar till inför siffran 4 550 kronor. Men det visar sig vara årshyran. Idag betalar Bengt och Asta 5 780 kronor per månad!
– Det är lite skillnad, säger Bengt och visar upp kontraktet. Då var det ett lokalt Skaraföretag som ägde husen, Hjalmar Magnusson och Sven Linnarsson. Det här var rena landet, med naturen inpå knuten.
Asta berättar hur området såg ut när de flyttade in i det nybyggda huset.
– Det var många barnfamiljer, minns Asta. Många var i samma ålder som vi. Det var ordning och reda. Hyresvärdarna var bestämda, men också trevliga.
– Det fanns lokala fastighetsskötare som såg till att det var ordning. Trapporna
städades ordentligt och det var fint i tvättstugorna. Så är det tyvärr inte längre.
Har er lägenheten renoverats under de här åren?
– Nej, inga större renoveringar. Tapetserat förstås, men annars är nog det mesta som det var. Vi tycker om planlösningen och vi har försökt att hålla allt i skick, säger Bengt.
Asta visar kryddhyllan från 60-talet, med sina tidstypiska plastlådor för torrvaror, är som i nyskick.
– Vi har också skaffat egen fläkt och egen frys. Så vi har inte kostat hyresvärden så mycket genom åren, säger Bengt och skrattar.
Nu är det SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, som är ägare, är det någon skillnad mot tidigare?
– Det är den tredje ägaren genom åren. Efter Hjalmar Magnusson och Sven Linnarsson var det Byggfast som ägde några år innan SBB tog över. Det kändes bättre när det var lokala ägare, där man fick kontakt direkt med värden. Nu ska man ringa till Visby om det är något som behöver åtgärdas. Det är väl så det är i dag, säger Bengt. Men jag måste säga att de är snabba på att komma och rätta till om det är något som behöver göras.
Paret Bengt och Asta trivs väldigt bra i sin lägenhet och har egentligen inga funderingar på att flytta. Det enda som kan ställa till det är att huset saknar hiss och de båda, som nu är 81 år fyllda, tycker att det börjar bli jobbigt med trapporna. Deras högsta önskan är att det fanns hiss i huset. Då hade de inte ens tänkt tanken på något annat boende.
– Det fungerar bra att bo två trappor upp, men vi blir ju inte yngre. Det värsta är när man ska till och från tvättstugan för då blir det mycket att bära i trapporna, säger Asta.
– Sedan vore det bra om hyresvärden informerade alla hyresgäster på olika språk om vad som gäller. Det är inte alla som förstår svenska. Alla skulle få bra och rätt information på sitt språk och muntligt, säger Bengt.
– Vi bor kvar så länge vi orkar gå i trappor. Vi trivs så bra, säger de båda.

Annons
Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.