Annons

Bernt fick vänta två år på badrum – huset blev tvångsförvaltat

Eksjö I flera år struntade värden i Bernt Ljungbergs mögliga badrum. Till sist blev huset tvångsförvaltat, en extrem åtgärd som är ovanligt vanlig i Jönköpings län. På Gotland finns däremot inte ett enda fall.

Bernt Ljungberg upptäckte mögel i badrummet i lägenheten på Norra Storgatan i Eksjö och badrumstapeten hade börjat lossna. Han kontaktade sin hyresvärd men månaderna gick och inget hände. Bernt vände sig då till Hyresgästföreningen och Eksjö kommuns miljöenhet. Först när kommunen hotade med vite på 150 000 kronor om inte badrummet, ventilationen och en trasig ledstång åtgärdades, påbörjades renoveringen.

– Värden ville fixa det själv. Han rev ut handfat, dusch och tapeter och målade taket. Men sedan hände inget mer. Som tur var hade vi toalettstolen kvar i alla fall, berättar Bernt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han och hans fru fick använda duschen i en tom lägenhet en trappa ner i huset. Det skulle vara en tillfällig lösning, men tiden gick. Bernt upplevde att han fick olika ursäkter varje gång han kontaktade sin värd.

Samtidigt havererade den tidigare goda relationen mellan honom och värden. Det började dyka upp handskrivna lappar med nedlåtande kommentarer om Bernt och hans familj i allmänna utrymmen i huset.

– En gång kom det upp en lapp inne i lägenheten när vi inte var hemma.

Läs ocksåMiljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

El och vatten kunde stängas av utan förvarning. Bernt upplevde situationen som obehaglig och flera händelser polisanmäldes.

I höstas beslutade hyresnämnden att huset skulle tvångsförvaltas under tre år. Det är ovanligt men inte unikt. Hem & Hyra har gått igenom samtliga ärenden (se grafik nedan) sedan 2005 i sex län i sydöstra Sverige. Granskningen visar att hälften av alla fall där tvångsförvaltning beviljats gäller fastigheter i Jönköpings län, där Eksjö ligger. Näst flest ärenden finns i Kalmar län.

Varför är det så?

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Vi vet inte med säkerhet. Men en tanke är att det i de länen verkar vara en lite större andel små privata fastighetsägare som bara äger ett eller ett par hus. Ofta, men självklart inte alltid, är det privatpersoner som försöker rådda med allting själva utan att de kanske riktigt vet vad de håller på med. Många fastighetsägare inser inte vad det innebär att äga hyreshus, säger Ingrid Buskas, regionjurist hos Hyresgästföreningen region Sydost.

 

I nästan alla ärenden är det Hyresgästföreningen som ansökt om tvångsförvaltning.

Jobbar föreningen på olika sätt i olika län?

Annons

– Nej, det tror jag inte, säger Ingrid Buskas.

I Östergötland finns bara en beviljad tvångsförvaltning och på Gotland och i Kronoberg inga alls.

Betyder det att det inte finns några riktigt dåliga hyresvärdar där?

– Nej, den slutsatsen kan man inte dra. Men kanske är det färre hyresgäster som har hört av sig till oss och därför har vi inte känt till missförhållandena.

Ingrid Buskas betonar att det krävs mer än slitna tapeter eller färg som flagnar på fasaden för att tvångsförvaltning ska vara aktuellt.

– Det krävs allvarliga brister och kanske också en tendens att det har pågått ett tag och inte verkar förbättras.

Hem & Hyras genomgång visar att det ofta handlar om att värden inte betalat för vatten och el. I vissa fall har det gått så långt att fastighetselen stängts av och hyresgästerna fått famla i mörkret i trapphuset och inte kunnat använda tvättstugan.

Efter många turer med överklaganden i olika instanser beslutade mark- och miljööverdomstolen att Bernts hyresvärd, Parveny Kaffekullen, ska betala 100 000 kronor i vite.

Sture Granath, som äger Parveny Kaffekullen, håller med om att det fanns mögel i Bernts badrum men menar att hyresgästen orsakat det själv genom att stänga en ventil och han valde att stämma paret men förlorade i tingsrätten. Enligt domen finns det ingen bevisning som stödjer anklagelserna.

Tycker du att det är rimligt att vara utan fungerande badrum i två år?

– Du tror väl inte att jag kan göra i ordning ett badrum på momangen? Det fanns ju ett en våning ner. Jag hade inte tid just då, säger Sture Granath.

Tidsbristen ska ha berott på att han tog hand om en sjuk släkting och att han inte ville anlita externa entreprenörer.

Annons

– Jag har alltid försökt att fixa mina hus själv och jag har gjort så gott jag har kunnat. Jag har aldrig varit elak mot någon som hyr av mig, säger han.

Däremot är han tydlig med att han ogillar myndigheter i allmänhet och Eksjö kommun i synnerhet. Han menar att kommunen genom vitesföreläggandet indirekt tvingat honom att sälja sina hyresfastigheter.

Trots tvångsförvaltningen upphörde inte problemen. Bernt och hans fru fick fortsätta duscha i grannlägenheten. Kommunala Eksjöbostäder, som utsetts till förvaltare av hyresnämnden, ville inte göra några större investeringar innan det var klart hur dessa skulle finansieras.

Inte förrän husen såldes i mars i år löste sig problemen för Bernt och tvångsförvaltningen upphörde.

– Det är vi glada för. Det har varit ett jobbigt uppdrag med många konflikter mellan vår personal och förre fastighetsägaren, säger Sven-Olof Klasson, tillförordnad vd hos Eksjöbostäder.

Köpare är Ekfast, ett privat fastighetsbolag som äger grannhuset sedan tidigare. Byggställningar är nu uppställda vid husen som ligger i Eksjö gamla trästad.

Nu renoveras husen för fullt av nye ägaren Roger Pålsson och hans företag Ekfast.

– Vi renoverar för fullt. Vi tar en lägenhet i taget och så håller vi på med fasaden, säger Roger Pålsson som äger Ekfast.

Bernt Ljungberg kan duscha hemma igen. Hans badrum var det första som åtgärdades efter ägarbytet och han har även fått en balkong.

Bernts nya hyresvärd har inte bara fixat badrummet och de andra bristerna, utan även en balkong.

– Det känns jättebra nu. Det har varit väldigt jobbigt, säger han.

Läs mer här: Miljöinspektören: Stärk hyresgästernas rättigheter

Fakta: Detta är tvångsförvaltning
  • Hyresnämnden får besluta om särskild förvaltning om en fastighet inte uppfyller de krav på sundhet, ordning och skick som bostadshyresgäster har rätt att ställa och bristerna beror på att fastighetsägaren har eftersatt fastighetens underhåll eller på annat sätt förvaltat fastigheten på ett sätt som inte är godtagbart för hyresgästerna.
  • Det behöver inte handla om fysiska brister, utan även till exempel om värdens uppförande mot sina hyresgäster eller att värden inte betalar sina räkningar kopplade till förvaltningen. Att man upplever sin värd som otrevlig är inte tillräckligt.
  • Särskild förvaltning kan vara antingen tvångsförvaltning eller det lite mildare förvaltningsföreläggande.
  • Det är bara kommuner och hyresgästorganisationer, som till exempel Hyresgästföreningen, som kan ansöka om tvångsförvaltning.
  • Beslut om tvångsförvaltning gäller under en bestämd tid. Den som utses till förvaltare tar hand om hyrorna men också skötseln av huset.
    Källor: Bostadsförvaltningslagen och Hyresgästföreningen
Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.