Annons

Beslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas sopor

Göteborg Sluta rota igenom och frakta bort hyresgästernas sopor. Det kravet ställer nu miljöförvaltningen i Göteborg på Joakim Roos hyresvärd. ”Jag har sett honom plocka påsar ända fram tills nyligen”, säger Joakim Roos.
Hyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.
Foto: Gustaf Görfelt / Joakim Roos
Joakim Roos hyresvärd Lennart Adfors går regelbundet igenom hyresgästernas restavfall. Sedan dumpar han soporna på den offentliga återvinningsstationen intill huset. Nu måste han upphöra med det, enligt beslut från Göteborgs miljöförvaltning.

Beslutet från miljöförvaltningen vann laga kraft i fredags. Om det inte efterlevs kan det bli aktuellt med vite.

Lennart Adfors är tidigare fastighetsägare och uppträder som hyresvärd mot de boende, även om det formellt sett är hans son som äger fastigheten numera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lennarts villa ligger på samma tomt i Björkekärr som hyreshuset.

Fortsatt under hösten

Hyresgästen Joakim Roos har de senaste åren regelbundet filmat Lennart Adfors när han plockar soppåsar ur hyreshusets tunna för restavfall och bär bort innehållet till den offentliga återvinningsstationen intill huset. Ofta är tunnan tom när sopbilen kommer.

Enligt Joakim Roos har det systematiska länsandet av tunnan inte upphört under hösten, trots att först Hem & Hyra och sedan Göteborgs-Posten skrivit om saken.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

– Jag har sett Lennart fortsätta plocka påsar ända fram till nyligen. Men numera slutar han ofta någon dag innan sopbilen kommer, så det ändå ligger kvar lite grann, säger Joakim Roos.

Annons

”Nu startar vi om”

När Hem & Hyra tidigare intervjuat Lennart Adfors har han till viss del medgivit beteendet.

Nu säger hans son Jonas Adfors att restavfallet i fortsättningen ska hamna i sopbilen och ingen annanstans.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Kretslopp och vatten har levererat en större behållare. Nu startar vi om. Jag kommer att ha kontakt med Kretslopp och vatten och miljöförvaltningen och få löpande avrapportering om avfallsvikter. Sedan försöker jag kolla till det själv också, säger Jonas Adfors.

Kommer plockandet av sopor att upphöra nu?

– Jag har sagt till vad som gäller, det måste upphöra omedelbart. Jag utgår från att han förstått. Den senaste veckan har jag varit där nästan dagligen. Men jag kan ju inte stå där hela tiden.

Annons
Fastighetens nya sopkärl för restavfall är på 660 liter med tömning varje vecka. Det är vad som förväntas krävas för nio hushåll. Tidigare har kärlet varit på 190 liter med tömning var fjortonde dag. Ändå har det ofta varit tomt när sophämtarna kommit.

Hur har det här kunnat pågå så länge? Det är ju inte första gången miljöförvaltningen gör påstötningar?

– Jag har sagt till att det är sophämtarna som ska sköta detta och ingen annan. Men det har tydligen inte åtföljts.

Varför tror du att det kommer att lösa sig nu?

– Det måste det göra. Det finns inget annat utfall. Jag kommer att hålla koll och kommer att få hjälp att följa upp det. Jag har ingen annan ambition än att allt ska skötas som det är tänkt, det ska hanteras korrekt. Jag vill inte att något ska drabba hyresgästerna på något vis.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.