Annons

Besvikelse efter kraschade samtal

Nyheter De kraschade bostadssamtalen möts av besvikelse från hyresmarknadens parter. Förhoppningen står nu till blocköverskridande överenskommelser i riksdagen.

I en tid då bostadskrisen är akut och de allra flesta inom bygg- och fastighetsbranschen ropar efter långsiktiga och stabila spelregler, så meddelande allianspartierna sent igår kväll att man lämnar de bostadspolitiska samtalen.

Orsakerna redogör allianspartierna för i en artikel på Dagens Nyheters debattsida. Man vill bland annat göra mycket mer långtgående förändringar än regeringen och man anser att regeringen inte tagit hänsyn till de tillkännagivande som riksdagen gjort exempelvis vad gäller bullerregler. Alltså när ett riksdagsbeslut vunnit majoritet mot regeringens vilja.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

På allianspartiernas pressträff nämnde partiföreträdarna också att de vill slopa investeringsstödet för hyresrätter och göra en översyn av hyressättningen. Investeringsstödet har ännu inte sjösatts på grund av att det ligger nere i Bryssel i väntan på ett avgörande om huruvida det är förenligt med EU:s regelverk.
Nu sätter regeringen sitt hopp till att deras förslag kommer att få majoritet i riksdagen. Några av de förslag som presenterades på finansminister Magdalena Andersson (S) och bostadsminister Peter Eriksson (MP) pressträff var:

• Regelförenklingar på flera punkter. Typhus, exempelvis Sabos kombohus, ska kunna typgodkännas så att inte varje kommun måste ge sitt godkännande. På så vis hoppas regeringen bland annat kunna få hit fler utländska byggbolag.

• Korta tiden från idé till inflyttningsklart hus genom regelförenklingar och färre möjligheter att överklaga.

Annons
Läs ocksåDe bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna

• Underlätta så att statlig mark kan tas i anspråk för bostadsbyggande. Något som Magdalena Andersson pratade om redan på Hyresgästföreningens bostadskongress.

• Möjlighet för kommunerna att i detaljplanen styra vilken upplåtelseform husen ska ha. Anser kommunen att det behövs hyresrätter så ska det kunna bestämmas på förhand.

Flera förslag som togs fram i samtalen mellan hyresmarknadens parter som leddes av Claes Stråth finns också med på regeringens agenda. Att presumtionshyror ska inte kunna sänkas, hyressättningen förenklas och ge ökad transperens, en tidbegränsad period för hyresförhandlingarna och en ny skiljenämnd för tvistelösningar, är förslag som togs fram av Hyresgästföreningen och Sabo i de förhandlingar som Fastighetsägarna valde att lämna.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder är positiv till mycket av det som regeringen presenterat i dag. Förutom de förslag som hämtats från Stråth-samtalen gillar hon att kommunen ska kunna bestämma upplåtelseform på planerad nyproduktion och större möjlighet att använda statlig mark för bostadsbyggande.

– Det hade varit bättre med en gemensam överenskommelse. Det är lika viktigt för hyresgäster som för villaägare med långsiktiga spelregler, säger Marie Linder.
Sabos vd Kurt Eliasson hade också gärna sett en blocköverskridande uppgörelse.

Annons

– Det finns flera förslag som man hade kunnat enas om inom de bostadspolitiska samtalen. Nu sätter jag min förhoppning till det kommande riksdagsarbetet, säger Kurt Eliasson,

Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall anser att varken regeringens eller allianspartiernas förslag är tillräckliga.

– Regering och opposition bör i höst rösta igenom de enkla regeljusteringar man i grunden är överens om. Därefter bör man göra ett omtag i samtalen med fokus på reformer som har större långsiktig effekt för hela bostadsmarknaden, inte bara den marginella andel av bostadsbeståndet som byggs varje år, säger Martin Lindvall.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.