HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Birgittas ja räddade föreningen

Motala Ställa upp eller lägga ner? Birgitta Wirén fick en halvtimmes betänketid – och valet var självklart.
Birgitta Wirén i Motala
Foto: Jenny Knutsson
Birgitta Wirén är nyfiken på sitt nya uppdrag.

Vi träffas mellan höghusen i Gamla stan i Motala. Birgitta Wirén bor högst upp i ett av dem, på våning åtta.

– Så jag har rätt så fin utsikt, säger hon.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Fruktträden blommar och vi sätter oss på en bänk som skuggas lite från några av dem.

– När vi flyttade hit var det ett jättefint område, men det har blivit skräpigare. Jag tror att folk kastar mer skräp omkring sig nuförtiden. Det drabbar ju oss som hyresgäster i slutänden, vi får ju högre hyra när det kostar mer att ta hand om allt skräp.

Det är en av många frågor som Birgitta håller på att sätta sig in i just nu, som ny ordförande för Hyresgästföreningen i Motala och Vadstena. Men vi backar lite i tiden, till den där vårdagen när hon fick uppdraget. Helt oförberedd.

Läs ocksåCarina kämpar mot ensamhetenEn äldre och en medelålders kvinna sitter och pratar

Det uppstod dramatik inför årsmötet, vad hände?

– Mötet var digitalt och en halvtimme innan det skulle börja ringde telefonen. Urban Gunnarsson som var föreslagen som ordförande hos oss kandiderade också som regionordförande och det visade sig att man inte kan ha båda uppdragen. Då gick frågan till mig eftersom ingen annan ville. Jag sa okej, vi kör.

Det var ingen lång betänketid?

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

– Nej, men alternativet hade varit att lägga ner och det ville jag verkligen inte, särskilt inte nu när vi har en jätteviktig fråga att jobba med.

Vilken fråga tänker du på då?

– Kommunen utreder att göra om Platen från stiftelse till ett bolag. Vi är oroliga att man i så fall börjar ta ut vinst ur bolaget som man gör ur kommunala bostadsbolag i många andra kommuner och att det leder till höjda hyror. Det är bättre att pengarna används till renovering och att bygga nya bostäder.

Ett av argumenten som lyfts fram från den politiska majoriteten är att man vill undersöka om fastighetsförvaltningen kan effektiviseras.

Du bor ju själv hos Platen, kan inte det vara bra för hyresgästerna?

– Nej, jag tycker inte det. Det kostar väldigt mycket att göra om en stiftelse till bolag. Kanske måste man sälja lägenheter för att ha råd. Vi vet ju inte hur det ser ut med coronarestriktionerna framöver, men om det går så tänker vi ha en protestdemonstration den 11 september och 28 augusti är vi ute och samlar in namnunderskrifter.

Finns det andra frågor som du tycker är särskilt viktiga att jobba med framöver?

– Ja, att vi behöver blir fler som är med och engagerar oss för då får vi mer att säga till om. Det har varit svårt nu under coronapandemin men förhoppningsvis kan vi börja ordna träffar för hyresgäster snart.

Du är ny på den här posten men inte i föreningslivet?

– Nej, i så fall hade jag nog inte vågat hoppa på det här. Jag har varit kassör i bridgeklubben i 20 år, suttit med i S-kvinnors styrelse i Motala och varit ordförande i lokala Hyresgästföreningen här i Gamla stan senaste året. Men det är mycket jag behöver lära mig. Om man åtar sig ett uppdrag så måste man försöka göra så gott man kan.

Fakta: Birgitta Wirén

Ålder: 79 år.
Bor: Fyra i Gamla stan, Motala.
Familj: Gift, två barn och ett bonusbarn, åtta barnbarn.
Övrigt: Gillar att spela bridge och handarbeta.

Läs också Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Datanörd vräktes efter skyhög elförbrukning - får bo kvar i brist på bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.