HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Björn vill vända trenden

Blekinge Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson, vill att nästa år blir året då antalet förtroendevalda ökar och att det lokala stödet förstärks.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson.

Björn Johansson summerar vad han är mest nöjd med från 2017:

– Internt har vi jobbat mycket med Framtidsprogrammet, vi har bland annat haft seminarier med de förtroendevalda. Det handlar om att vi ska bli en mer öppen förening och jag är stolt över att vi lyckats att föra fram det och att det tagits emot så bra. Sedan är jag nöjd med att höstens förhandlingar överlag har varit bra, med relativt låga nivåer på hyreshöjningar. Jag är också nöjd med att vi fått fler som kan uttala sig i media lokalt. Det är kul. Tidigare var det nästan bara jag. Och så har vi fått en ny regionchef, icke att förglömma, som också präglat året på ett positivt sätt.

Läs ocksåBusslaster med medlemmar ska sätta press på Löfven

Vad hade ni kunnat göra bättre 2017?

– Vi fortsätter att tappa förtroendevalda. Det är inte bra. Vi har haft för lite stöd till de lokala föreningarna. Där har vi missat. Vi behöver satsa mer där. Stödet är en förutsättning för att bli fler förtroendevalda, säger Björn Johansson.

Vad är viktigast 2018?

Läs också"Vi ska jobba på i samma goda anda"

– Det är så klart valet och sedan är det att vända trenden med att antalet förtroendevalda minskar.

Hur ska ni göra det?

– Genom att stötta den lokala verksamheten mycket mer och att vi öppnar upp oss ännu mer så att vi verkligen blir mottagliga och kan ta emot engagemang. Vi måste kunna jobba i andra former, till exempel genom nätverk. Det är inte självklart att man har en massa gemensamt bara för att man bor i samma kvarter och då kan nätverk kring olika frågor, till exempel barnens miljö, vara ett bättre sätt att jobba på, säger Björn Johansson.

Läs ocksåSD tar över – så påverkas hyrespolitiken

Hyresgästföreningen Sydost består av de sex länen Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Gotland. Regionen har närmare 72 000 medlemmar och omkring 1 000 förtroendevalda. Därtill är ungefär 100 personer anställda. Som regionordförande basar Björn Johansson för de förtroendevalda.

Mer om den nya regionchefen Björn Lindgren kan du läsa om här.

Läs också Attefallshus åt ensamkommande Kritik mot fri hyressättning även i Karlstad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.