Boende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltning

Förra våren hade läget blivit akut för hyresgästerna på Gärdesvägen i Värnamo. De två hyreshusen med 13 lägenheter hade sedan ett år tillbaka återkommande avbrott av el, vatten och värme. Nu hotade nya avbrott efter att den 49-årige hyresvärden helt slutat betala räkningarna.
− Det har varit kämpigt, man har inte vetat dag från dag om det finns någon ström eller inte, berättade hyresgästen Jan-Åke Ek i juni förra året.
Den 49-årige fastighetsägaren från Stockholm har skulder hos kronofogden på över 40 miljoner kronor – och står som ägare till hyreshus i Värnamo, Skeppshult och Vetlanda. I samtliga fastigheter har hyresgästerna slagit larm om stora brister där till exempel el, vatten och värme stängts av.
Fick bort skulderna
Hyresgästföreningen och alla tre kommuner har försökt få till en tvångsförvaltning, att en annan hyresvärd övertar skötseln av 49-åringens hyreshus. Men ingen av de kommunala bostadsbolagen i Värnamo, Vetlanda eller Gislaved har velat ta på sig uppdraget. I Värnamo valde till slut en privat hyresvärd att ställa upp.
− Det var verkligen inte givet, men vi kände att det var en del av vårt samhällsansvar. Det var en väldigt tuff situation för hyresgästerna som var oroade för sitt boende, säger Thomas Håkansson, förvaltare på HSB Gambrinus i Värnamo.

Sedan juni förra året har HSB tvångsförvaltat hyreshusen och fått tillbaka leveranser av el, vatten och värme till de boende. Med hjälp av hyresintäkterna har de kunnat ordna avbetalningar för att få bort skulderna.
− Nu har vi en nöddrift så att det finns el, vatten och värme, men vi gör inget mer än så. Vårt uppdrag gäller enbart att se till att fastigheten hålls i gott skick och att hyresgästerna kan bo drägligt, säger Thomas Håkansson.
Vem har ansvaret?
En avgörande faktor var att det fanns tillräckligt med hyresgäster kvar i husen.
− Hyrorna som finns måste kunna täcka kostnaderna. Så finns det inte hyresunderlag så är det jättesvårt att gå in och förvalta en fastighet där du inte har några intäkter, säger Thomas Håkansson.
Kommer ni ta på er ett sånt här uppdrag igen?
− Det får man nog göra en individuell bedömning på. Nu fick vi ett bra eller halvbra underlag och vi såg att det här kan gå runt. Sedan hur lång tid det skulle ta, det visste väl ingen och vi vet ju fortfarande inte det. Men vi antar att det slutar med att husen säljs på aktion från kronofogden till slut.

Vad tror du krävs för att fler hyresvärdar ska ta på sig tvångsförvaltningar?
− Jag vet inte vad jag ska svara på det. Alltså det är jättesvårt. Vem har uppdraget att skydda de här hyresgästerna? De kan ju inte själva göra något åt det. Det är ju tyvärr så. Jag vet inte vem som ska ha det samhällsansvaret, säger Thomas Håkansson på HSB.
Nej till tvångsförvaltning
Om ingen vill ta på sig en tvångsförvaltning så uteblir hjälpen till de utsatta hyresgästerna. I fallet med den 49-årige hyresvärden ville inget kommunalt bolag ta på sig uppdraget, till exempel inte kommunägda Finnvedsbostäder i Värnamo.
− Rent krasst så är det ju inte vår fastighet. Det är ju någon privat ägare som missköter den. Varför ska vi gå in och städa upp det åt den personen? Vi erbjöd alla som bor där att de kunde hyra hos oss istället, säger Martin Svensson, vd för Finnvedsbostäder.

Hade ni inte kunnat lösa en tvångsförvaltning av 13 lägenheter – så att de hade kunnat bo kvar?
− Det var nog så enkelt att vi hade lediga lägenheter i vårt bestånd. Vi ser mycket hellre att de flyttar till oss än att vi ska gå och förvalta lägenheter åt någon annan som missköter dem.
Nu gick en privat hyresvärd in och tog uppdraget. Varför kunde inte ni som kommunalt bolag lösa det?
− Det här var ganska nytt för oss och kom på väldigt kort varsel så vi visste väl inte exakt hur vi skulle ställa oss till det, säger Martin Svensson.
Inte kommunens ansvar
Även Finnvedsbostäders ägare Värnamo kommun resonerar på samma sätt – att hyresgästerna får flytta om det uppstår allvarliga problem i en hyresfastighet.
− De är välkomna till oss. Det måste ju vara det bästa alternativet. Att de kommer över till det kommunala fastighetsbolag som redan betalat sina fakturor och sköter sina bostäder, säger Lars Lejon, (C) avgående styrelseordförande i Finnvedsbostäder.
Du känner inte att ni har ett ansvar att ordna en tvångsförvaltning – så att de boende kan bo kvar?
− Fastigheter som folk inte sköter kan omöjligt vara vårt ansvar. Det förstår jag inte riktigt. De är välkomna över till oss, säger Lars Lejon.
Kunde bo kvar
På Gärdesvägen i Värnamo har HSB:s tvångsförvaltning pågått i snart ett år. Enligt hyresgästen Jan-Åke Ek har HSB:s insats gjort att han kunnat bo kvar.
− Det känns mycket tryggare nu. Vi började betala hyran till dem direkt och då löstes mycket av felen. Utan deras hjälp hade vi inte kunnat bo kvar. Nu har vi inget att klaga på, säger han.
Det kommunala bostadsbolaget ville inte tvångsförvalta hyreshusen, vad tycker du om det?
− Det är ju rätt dåligt av dem egentligen, men det är så med kommunen. De vill inte göra för mycket känns det som.
Enligt Finnvedsbostäder så vore det bättre att ni hade flyttat till dem – hur ser du på det?
− Det är ju inte bara att flytta in hos dem, där måste man stå i kö och det kan ta jättelång tid. När vi kollade på det i höstas så var det inte så enkelt som de får det att låta, säger Jan-Åke Ek.