Annons

Bostäder till flyktingar är en utmaning för kommunerna

Falkenberg Sedan fördelningen av antalet anvisade nyanlända till landets kommuner fastslogs av riksdagen, har kommunerna fått kavla upp ärmarna för att ordna boende.
Foto: Hylte kommun samt Halmstad kommun
Kommunerans medarbetare arbetar med att ordna lägenheter för anvisade nyanlända.

I november 2015 föreslog regeringen en ny lag som innebar att samtliga kommuner skulle bli skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Sedan förslaget röstades igenom i riksdagen den 27 januari kom den nya lagen att träda i kraft den 1 mars. Varje kommun har i och med detta anvisats ett visst antal nyanlända för bosättning i den egna kommunen. För Hallands län innebär detta 79 personer i Falkenbergs kommun, 10 personer i Hylte kommun, 126 personer anvisas till Halmstad kommun medan Laholm kommun anvisas 29 personer respektive 318 personer till Kungsbacka kommun och 201 personer till Varbergs kommun.

Hur kommunernas beredskap och möjlighet att ordna boende för de anvisade varierar kraftigt. I Laholm, Falkenberg och Hylte kommun uppges läget vara under kontroll, åtminstone när det kommer till just de anvisade personerna.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

–  Vi bedömer att vi kommer att klara av att ordna bostäder till de tio personerna som är anvisade till vår kommun. Vår utmaning är snarare att leverara skola, förskola och arbete åt alla. Vi har även en stor asylmottagning liksom ytterligare som rör egenbosättning. Alltså nyanlända som flyttar till kommunen på eget initiativ, säger Per Borg, kommunchef i Hylte kommun.
– Vi har bostäder för de personer som vi är anvisade och ligger långt fram i vårt arbete. Vi har ett bra samarbete med det kommunägda bostadsbolaget och vi får lägenheter för att kunna fullfölja vårt åtagande. Innan sommaren kommer 18 av 29 personer ha kommit till kommunen, säger Jenny Strand, enhetschef i Laholm kommun.

I Kungsbacka kommun är läget mer ansträngt. Ambitionerna är höga liksom metoderna att lösa boendefrågan är många.
– Det är inte så att vi har 318 lediga lägenheter i kommunen. Vi får vara innovativa och har bland annat en del stugor som vi får ta i anspråk i sommar. Vi har även en lokal i gamla Alléskolan som tas i anspråk för genomgångslägenheter, säger Arian Faily, verksamhetschef i Kungsbacka kommun.
– Vi arbetar tillsammans med bostadsbolagen och lägger samtidigt mycket krut på privata initiativ. Det vill säga personer som vill hyra ut delar av sitt hus eller ett rum i sin lägenhet. Bostadsbristen är en stor utmaning, även utan flyktingkvoten skulle bostadsbristen fortfarande vara ett faktum, säger Arian Faily.

Annons

Även i Halmstad kommun arbetas det för fullt med att lösa den uppkomna situationen. Diskussioner förs om att ordna fram en form av transitboende, samtidigt betonas det att kommunen inte är intresserade av att bygga någon form av modulbostäder eller annan övergångsbyggnation.
– I Halmstad är det liksom i många andra kommuner, vi sitter inte med tillgängliga lägenheter för alla anvisningar i nuläget. Vi har en absolut ambition att klara åtagandet och vi får titta på det bostadsbestånd som finns eller inte finns. Vi har även gått ut till privata fastighetsägare och till privatpersoner via annonser, säger Annika Vannerberg, integrationsansvarig i Halmstad kommun.
– Rimligheten i att vi når målet vågar jag inte svara på, men vi har klarat av det till dags datum. Just nu arbetar vi med ur hand till mun lösningar, säger Annika Vannerberg.

Läs ocksåIndustriboom får Gullspångsbostäder att renovera tomställda lägenheter – Vd:n: "Någonstans ska ju alla bo"Gullspångsbostäders vd Magnus Persson.

I Varbergs kommun har man i skrivande stund lyckats erbjuda boende till de personer som anvisats under årets första månader. Ett beslut har emellertid tid tagits om en tillfällig paus i mottagandet under juli och augusti. Detta mot bakgrund av att kommunen ökar sin befolkning kraftigt under sommaremånaderna och tillgängliga boende minskar. De som skulle ha anvisats till kommunen under dessa månader kommer istället under hösten.
– Vi ser inget annat alternativ än att vi ska klara av detta, dels med kommunala bostadsbolagets bestånd. Vi kommer inte klara detta utan en stor insats av civilsamhället, dels privatpersoner som hyr ut hus eller rum liksom vi arbetar i god anda med privata bolag för att lösa situationen, säger Jonas da Silva, stabschef för kommunstyrelsens särskilda organisation för att hanetra flyktingfrågor i Varbergs kommun.

Vad som sker i de fall då kommunerna misslyckas med att ordna fram bostäder till anvisade personer, är oklart. I den lag som klubbades igenom i riksdagen finns ingen sanktionsmöjlighet i form av vite eller annan åtgärd.

Annons
Läs också Snackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt" Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.