Annons

Bostadsbidragen på väg att försvinna

Nyheter ​Bostadsbidragen betyder allt mindre för hushållens möjlighet att betala hyran. Bidragen till familjer utan barn har varit i det närmaste oförändrade under femton år. Antalet hushåll som får bidrag har halverats. Hyresgästföreningen har kartlagt förändringen.

​Antalet hushåll som får bostadsbidrag har halverats de senaste femton åren, och uppgår nu till drygt 230 000. Samtidigt har det genomsnittliga bidraget minskat med drygt 15 procent, till 14 700 kronor om året.

Statens kostnader för bostadsbidragen minskade under samma tid från 9 miljarder kronor till 3,5 miljarder, enligt Föreningen Sveriges Socialchefer.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bidragen till hushåll utan barn har legat i stort sett stilla de senaste femton åren. Under samma tid uppgick inflationen till 18 procent, och hyrorna steg med drygt 30 procent.

– Hyresgästföreningen har beställt en utredning som vi just nu analyserar. Senare i höst ska vi på ett eller annat sätt uppvakta regeringen säger Anders Konradsson, enhetschef vid förbundskansliet.

Bostadsbidraget består i praktiken av två delar. Den ena delen gäller stöd till hushåll med barn. Den delen har uppjusterats under årens lopp.

Annons
Läs ocksåVädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren

Den andra delen är avsedd för hushåll utan barn. Den beräknas utifrån hushållets inkomster och den aktuella hyran. Det är den delen som inte justerats.

– Vi tror att bostadsbidraget är viktigt även för dem som inte har barn, säger Konradsson. Jobbskatteavdragen slår ojämnt, de som behöver bostadsbidrag har små inkomster, de har inte fått några större skattesänkningar.

– Många har klarat sig bra, men inte alla.

Läs ocksåTusentals fler till Kronofogden på grund av bostadsbidragAnna fick återkrav på bostadsbidraget

Krympande bidrag leder till ökad trångboddhet, särskilt bland barnfamiljer.

Annons

– Vi efterlyser ett system som ger även lågavlönade barnfamiljer råd att bo i en bra bostad, säger Konradsson.

Omkring en kvarts miljon pensionärer får så kallat bostadstillägg. Under perioden 1997 – 2007 ökade dessa med 48 procent. Samtidigt minskade bostadsbidragen med 24 procent.

Läs också Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Kritiker: Covidstödet borde förlängas - inte tas bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.