Annons

Bostadsbolag vill höja hyrorna med 3,7 procent

Nyheter ​Bostadsbolag vill höja hyrorna med 3,7 procentNu har förhandlingarna om 2008 års hyror sparkat igång. Några av de kommunala bostadsbolagen har kommit med sina yrkanden om hyreshöjningar. De är högre än de senaste åren.
Sandvikenhus, Alebyggen och LKF i Lund vill höja hyrorna med över fyra procent nästa år. Gavlegårdarna kräver 3,8 och MKB i Malmö 3,4 procent.
Hittills ligger de kommunala bostadsbolagens yrkanden högre än i fjol, då  de i genomsnitt ville höja hyrorna med 3,3 procent.
 
På Hyresgästföreningen är man inte särskilt förvånad eftersom räntorna också har börjat stiga. Men det betyder inte automatiskt att det finns fog för hyreshöjningar.
– När räntorna föll slog det inte igenom omedelbart på hyrorna. Nu har ju också alla haft insikt i att räntorna kommer att gå upp och kunnat rusta sig för det genom att binda räntorna, säger Håkan Olson, utredare på Hyresgästföreningen Riksförbundet.
 
Nu ska Hyresgästföreningens förhandlare jämföra varje bostadsbolag med tre andra bolag med liknande förutsättningar. Tanken är att kunna visa exempel på hur man kan sköta ekonomin bättre, så kallad benchmarking.
Flera av de bolag som nu kräver rejäla höjningar har redan gott om pengar.
– Till exempel MKB och LKF är synnerligen förmögna företag. Att de skulle ha behov av att höja hyrorna så mycket är en sak man lokalt får granska väldigt noga, säger Håkan Olson.
Nu behöver inte yrkandena betyda att hyreshöjningarna blir så stora. I fjol slutade höjningarna generellt på hälften av vad bostadsbolagen ville, 1,65 procent.
 
 

Annons
Annons
Fakta: Barnfamilj i hyresrätt – nästa års vinnare

Fakta: Bolagens yrkanden

Sandvikenhus AB: 4,50 procentGavlegårdarna AB: 3,80 procentBollnäs Bostäder: 2,25 procentAB Alebyggen: 4,01 procentMKB, Malmö: 3,40 procentLKF, Lund: 4,03 procentSkurupshem: 3,90 procentKälla: Hyresgästföreningen

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.