HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbolag vill stoppa otillåtna uthyrningar

Stockholm Nu jagar bostadsbolagen i Stockholm aktivt efter otillåtna uthyrningar. De vill sätta stopp för de som tjänar pengar på att olovligt hyra ut sina lägenheter. Samtidigt finns det en risk att hyresgäster kommer i kläm.

Bostadsbolagen i Stockholm har tillsatt extra resurser för att upptäcka hyresgäster som hyr ut olovligt i andra hand. De uppger att många som flyttar hyr ut sin lägenhet olovligt i stället för att säga upp sitt hyreskontrakt. Enligt bostadsbolagen har det blivit ett sätt att finansiera sina villa- eller bostadsrättsköp.

‒ I de fall där någon behåller lägenheten för att finansiera bostadsköp är det helt rätt. Dessa lägenheter ska in i bostadskön igen. Men i många fall handlar det inte om överhyra utan om att se till att en släkting får bostadsfrågan löst, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Stockholmshem har tre personer som arbetar med frågan och Svenska bostäder har tio boförmedlare som arbetar med att hitta otillåten andrahandsuthyrning i Söderort och innerstan. Även Familjebostäder uppger att arbetet mot otillåtna andrahanduthyrningar är prioriterat. Bostadsbolaget har två personer som har ansvar för detta.

‒ Vi bearbetar tips. Det finns ofta störningar kopplade till olovliga andrahandsuthyrningar. Det kommer tips från vår egna förvaltning och från hyresgäster som bor i området. Vi försöker klargöra vem som bor på adressen och sedan tar vi kontakt med hyresgästen. Då händer det ofta att hyresgästen säger upp lägenheten, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Från januari till april har Familjebostäder friställt 40 lägenheter efter utredning om uthyrning olovligt i andra hand.

Annons
Läs ocksåSå gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns

Susann Wikström menar att den otillåtna andrahandsuthyrningen utgör en marginell del av bostadsmarknaden.

‒ Bostadsbolagen gör gällande att det är hyresgästerna som orsakat bristen på lägenheter, men det är en stark överdrift. Det är utförsäljningen av allmännyttan som är det stora problemet, säger Susann Wikström.

Enligt länsstyrelsen är de som hyr i andra hand främst de som är nya på Stockholms bostadsmarknad, som exempelvis unga, studenter, nyanlända och tillfällig arbetskraft. De har ofta kortare kötid och mindre ekonomiska resurser och är därmed hänvisade till andrahandsbostadsmarknaden.

Läs ocksåTranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"Bengt Arvidsson, 66, yrkesstudent som tar strid för sin tomma lägenhet.

Susann Wikström påpekar att det är en del som kan komma i kläm i samband med bostadsbolagens jakt på otillåtna uthyrningar.

‒ Det finns de som kan bli orättvist anklagade för att hyra ut i andra hand när de är hos sin särbo delar av veckan eller har en inneboende.

Annons

Det finns flera orsaker till att lägenheter hyrs ut i andra hand. Ibland handlar det om okunskap.

‒ En del kanske tror att de inte behöver tillstånd för att hyra ut till sitt barn till exempel, säger Susann Wikström.

Familjebostäder fick mellan 2008 och 2012 in cirka 1 600 ärenden om olovlig andrahandsuthyrning vilket har resulterat i att 790 bostäder återgått till bostadskön. Förra året friställde Svenska bostäder och Familjebostäder 100 respektive 63 lägenheter efter utredning kring otillåten andrahandsuthyrning. Stockholmshem uppger att bolaget arbetar med flera hundra tips varje år och har i genomsnitt friställt ett hundratal lägenheter på grund av oriktiga hyresförhållanden de senaste åren.

Läs också Ockupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt” Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.