HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

Östergötland Bostadskön ingår i Pia Lindströms krislåda och hon är inte ensam. På en allt tuffare bostadsmarknad har köpoängen blivit en viktig del av många kvinnors ”fuck off-kapital” eller ”frihetskapital” som det också kallas.
Foto: Jakob Kindesjö
Trots att hon i dag bor i bostadsrätt har Pia Lindström valt att stå kvar i flera bostadsköer.

Allt fler kvinnor uppger att de inte har råd att separera och den tuffa bostadsmarknaden utgör ofta ett hinder för den som funderar på att lämna en partner. Samtidigt har en ny medvetenhet vaknat om behovet av ett ”fuck off-kapital” både i form av sparpengar och kö-poäng.

En livlina för familjen

Pia Lindström bor i en bostadsrätt tillsammans med sin sambo och deras ett och ett halvt år gamla son. Trots att hon trivs bra med sitt nuvarande boende är det för henne en självklarhet att ändå stå i ett par olika bostadsköer. Både i hemstaden Umeå, såväl som i Linköping och i Norrköping där hon bor nu.  

– Det har egentligen ingenting med mitt nuvarande förhållande att göra. Men jag har tidigare varit med om två jobbiga separationer och det har då varit väldigt skönt att ha köpoäng så att jag sluppit fundera över vart jag ska ta vägen, säger Pia Lindström.

När hon träffade sin nuvarande sambo var hon, på grund av sina tidigare erfarenheter, till en början väldigt försiktig kring det mesta. Då i början hade hon svårt att helt våga tro på relationen.

– Idag skrattar vi åt det och jag är inte alls så orolig som jag var när vi flyttade ihop. Men jag fortsätter hålla liv i bostadsköerna. Även om vi nu ser oss bli gamla tillsammans kan man inte bara lita blint på kärleken, mycket kan hända efter vägen som vi inte styr över, och det är så enkelt att hålla köpoängen vid liv.

Läs också”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor

För hennes del har köplatserna egentligen aldrig varit en uttänkt strategi, men när livet har stormat har de ingett en känsla av trygghet. Även om hon i de flesta fall lyckats hitta en lägenhet hos de privata värdarna och därmed ännu inte behövt utnyttja sina poäng varje gång.

– Det ingår i min krislåda och det är skönt att veta att vi alltid kan få tag på någonstans att bo. Att det finns en livlina om något händer, säger Pia Lindström.

Dålig ekonomi hindrar kvinnor från att separera 

Enligt de statistiska undersökningar som gjorts har den allt tuffare bostadsmarknaden inneburit att det även blivit svårare för människor att separera. Dessutom visar undersökning efter undersökning att fler kvinnor än män tvingas stanna i relationer, eftersom de inte skulle klara sig ekonomiskt på egen hand. I samband med en undersökning som gjordes 2021 uppgav så många som 37 procent av de svarande kvinnorna att deras ekonomi var ett ganska stort hinder för att kunna separera från sin partner. Undersökningen gjordes av Ipsos på uppdrag av Danska Bank och visade att även 19 procent av männen såg ekonomin som ett hinder för en separation.

Annons

 Stå i bostadskö som en tjänst åt ditt framtida jag 

Journalisten Isabella Ahmadi driver podden ”Smarta cash” och brinner för att hjälpa fler kvinnor till en bättre privatekonomi. Enligt henne gör Pia Lindström helt rätt som behåller sina köpoäng. 

– Det är hemskt att det är så många kvinnor som faktiskt inte har råd att separera och bostadsmarknaden är i dag väldigt svår för ensamstående att ta sig in på. Därför tycker jag att det är oerhört viktigt att alla kvinnor ska ha ett eget sparande, även om man är sambo eller gift, och att man står kvar i relevanta bostadsköer. Åtminstone i den stad där man valt att bygga upp sitt liv, säger Isabella Ahmadi. 

Ekonomijournalisten Isabella Ahmadi har sett hur intresset för ”fuck off-kapitalet” har ökat.

Under de senaste åren har begreppet ”fuck off-kapital” etablerats, för att beskriva ett privat sparande som finns för att, vid behov, kunna lämna en relation eller ett arbete. Och Isabella Ahmadi har sett att medvetenheten om behovet av ett eget sparkapital och egna köpoäng har ökat, däremot tycker hon att ”fuck off-kapital” egentligen är ett alltför snävt begrepp.  

–  Jag kallar det hellre för ”frihetskapital”, eftersom syftet är att det framtida jaget fritt ska kunna välja hur livet ska se ut.

Automatisera processen

Ett fåtal av landets bostadsköer har en årlig avgift, men enligt Isabella Ahmadi kan de ändå vara värda att stå i. Särskilt om du väljer att se köplatsen som en sorts framtida försäkring.

– Jag tänker att när det där brevet dimper ned nästa gång, sätt det på autgiro. Automatisera hela processen så behöver du inte tänka på det. Se kostnaden som en typ av försäkring som ger dig en möjlighet att få tag på en bostad i framtiden. Kanske kan du även dela upp kostnaden per månad och fundera på om det känns lite mer värt det då? 

Läs ocksåFörslaget om att stoppa skatteplanering försvann

Trots att Isabella Ahmadi tycker att det är klokt att stå i ett par olika bostadsköer, gärna på olika orter, vill hon samtidigt höja ett varningens finger åt de som samlat på sig alltför många bostadsköer.  

–  Det är självklart också viktigt att med jämna mellanrum utvärdera sin egen situation och sina möjliga behov i framtiden och därefter bestämma sig för vilka köer det är fortsatt relevant att stå i.  

Annons

Ekonomiexpertens bästa tips

Förutom att ha ett eget sparande och se till att stå i relevanta bostadsköer, har Isabella Ahmadi även några andra viktiga råd till alla kvinnor som i dag lever i en relation, eller som funderar på att flytta ihop med en partner. 

– Det viktigaste sker innan ni flyttar ihop. Se till att ni redan då pratar om hur ni ser på det som ni har gemensamt, inte minst bostaden. Prata medan ni är sams. För sedan blir det mycket svårare att komma överens.  

Hon tycker även att man bör se över utgiftsfördelningen i hemmet.  

– En klassisk kvinnofälla är att kvinnan köper mat och förbrukningsvaror medan mannen köper bil och båt. Det innebär att hennes pengar går till saker som förlorar sitt värde medan hans pengar går till saker som är värda något även den dag relationen tar slut.   

Läs ocksåHöga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta"

Även om det kan kännas svårt att börja spara, eller jobbigt att prata ekonomi med sin partner, menar hon att det är något vi alla ändå borde göra som en service till vårt framtida jag. 

– Om du vill vara en person som får en gräddfil i framtiden måste du skapa den själv, genom att köa och spara, säger Isabella Ahmadi. 

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.