Annons

Kom i Ferrari – sökte socialbidrag

Södertälje Personalen på socialtjänsten i Södertälje höll på att tappa hakan. Personen som hade parkerat den röda Ferrarin kom in på socialtjänstens kontor, lade upp nycklarna på disken och lämnade in blanketten där han ansökte om försörjningsstöd.
Foto: Getty, Pexel
Socialkontoret i Södertälje har polisanmält 21 fall av misstänkt boenderelaterat bidragsfusk. En som sökte bidrag kom i en Ferrari.

Vid kontroll visade det sig att personen inte ägde bilen men hade tillgång till den och körde den. Även om det inte går att bevisa, så tror Anna Flink, chef för försörjningsstöd, att den ägs av en bilmålvakt.

– Vi ser det då och då när vi ställer frågor till de som söker försörjningsstöd. De kör bilar men äger ingenting, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och det är ingen hemlighet att personer som saknar tillgångar, har skulder eller vill slippa parkeringsböter, anlitar bilmålvakter eller låter någon släkting stå som ägare till bilen.

Även om antalet bilmålvakter har minskat i Södertälje så är det enligt Calle Kos, polis i Södertälje, fortfarande vanligt.

– När vi stoppar någon med stora skulder eller som taxerar noll i inkomst är det vanligt att bilen är skriven på en syster eller mamma, säger han.

Läs ocksåSocialbidrag gick till husköp och solsemester

Historien med bilen är ett litet stickspår, men är ett exempel på hur det misstänkta fusket med bidrag i Södertälje kan se ut.

Hem & Hyra träffar Anna Flink för att prata om socialtjänstens arbete för att få bukt med det bostadsrelaterade fusket i staden.

Hon började jobba på kontoret 2016 och blev fundersam över varför kommunen betalade ut så stora summor i försörjningsstöd, totalt 200 miljoner under 2018.

Läs ocksåFalska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landetSiluettbilder samt Försäkringskassan och polisen för att illustrera bidragsbrott kopplat till bostadsbidrag.

Hon tyckte det var lite konstigt att singlarna var överrepresenterade hos socialtjänsten. När de började ställa frågor och utredde misstänkt fusk såg det vad det var. Familjer fejkade skilsmässor för att få extra bidrag och en lägenhet till som kunde hyras ut.

Nu startade socialtjänsten arbetet för att få bukt med fusket. Och resultatet lät inte vänta på sig.

Annons

– Utbetalningarna av försörjningsstöd har minskat med en miljon kronor i månaden sedan våren 2018, säger hon.

Utöver det krävde socialtjänsten tillbaka 5,5 miljoner kronor i återbetalning under 2018. Men summan är större eftersom flera utbetalningar bara har stoppats från socialtjänsten.

– Tidigare betalade vi oftast bara ut pengarna men nu utreder vi om de har rätt till bidrag och ställer fler frågor. Misstänker vi fusk berättar vi det. Det har lett till att många som söker bidrag drar tillbaka sina ansökningar, säger hon.

De två så kallade Fut-handläggarna (Felaktiga utbetalningar) som anställdes våren 2018 har gått igenom hundratals misstänkta fuskärenden.

– Det vanligaste vi stöter på är par som skenskiljer sig. Sedan bor kvinnan kvar och får försörjningsstöd, bostadsbidrag och kanske underhåll för barnen. Mannen får en ny lägenhet som hyrs ut i andrahand medan mannen fortsätter bo ihop med kvinnan och barnen, säger Anna Flink.

Fusket rör sig om allt ifrån några tusenlappar till över 700 000 kronor. Några av de grövsta bostadsrelaterade fuskarna är två kvinnor som polisanmäldes nyligen.

En av kvinnorna misstänks ha lurat till sig 748 708 kronor vid 106 tillfällen under 2010 – 2018. Kvinnan har uppgett att hon bor själv och är skild och fått pengar till hyran. Men efter att socialtjänsten har kartlagt kvinnan via bland annat sociala medier så kom Fut-utredarna fram till att kvinnan inte alls bor i lägenheten i Södertälje utan hos en man i en annan kommun.

”Hon bedöms ha bott hos en man som hon har en äktenskapsliknande relation med och rätten till ekonomiskt bistånd skulle därmed ha utretts utifrån bådas ekonomi. Paret skulle ha sökt bidrag i den kommun de bor i, kvinnan har heller inte berättat att hon ägde smycken och en moped.

Den andra polisanmälda kvinnan misstänks ha lurat till sig totalt 706 649 kronor under 2007 – 2018 vid 173 ansökningar om försörjningsstöd. I det fallet så bodde hon och mannen hon har fem barn med i två olika lägenheter samma trappuppgång. De hävdade att de var skilda och bodde i varsin lägenhet, men flera hyresgäster i huset vittnade om att de bodde i en och hyrde ut den andra.

Annons

”Ofta avslöjar de sig via bilder och meddelanden på sociala medier och var de är folkbokförda. Det kan vara kärleksmeddelanden, bilder där de kysser varandra eller bilder när de är utomlands på semester”, säger en av Fut-handläggarna som vill vara anonym.

Ett annat mönster de ser är att ungdomar folkbokför sig på en annan adress efter att de har fyllt 18.
– De uppger att de bor inneboende och vill ha försörjningsstöd, men vi har sett att de ofta bor kvar hemma. Det blir deras sätt att bidra till familjen.

Hur vanligt är det att det fuskas?
– Vi ser misstänkta fall nästan dagligen, men det är viktigt att komma ihåg att de flesta som kommer till oss verkligen behöver hjälp, säger hon.

I konkreta siffror ser försörjningsstödet i Södertälje ut så här:

• Cirka 1 800 hushåll sökte försörjningsstöd under 2018.
• Under 2018 pågick 44 utredningar om misstänkt bidragsfusk.
• År 2019 har två polisanmälningar gjorts för misstänkt bidragsfusk som är boenderelaterat. 2018 gjordes 16 polisanmälningar om misstänkt bidragsfusk, varav 11 var boenderelaterade. År 2017 gjordes 13 anmälningar varav 8 var boenderelaterade.
• I dagsläget pågår 31 utredningar varav 19 är bostadsrelaterade.

Men enligt Anna Flink är polisanmälningarna ingen bra parameter för att mäta fusket, mörkertalet är stort.

– Det är ganska vanligt att personer drar tillbaka sin ansökan om ekonomiskt bistånd när vi berättar att vi misstänker fusk eller om vi säger att vi behöver mer eller annat underlag för att fatta beslut, säger hon.

Anna Flink och handläggarnas mål med arbetet är lika enkelt som självklart. De som verkligen behöver ekonomiskt stöd ska få det och ingen annan. Men det är en utmaning när fusket ändrar form och nya vägar upptäcks.
– För några år sedan visste vi inte ens om hur fusket såg ut, nu vet vi det. Men det är en stor utmaning och resa för att få bukt med det. Det tar tid och jag är inte säker på att någon i det här rummet lever när arbetet är klart, säger hon.

Läs också Vädrets makter: Orörd snö avslöjade bidragsfuskaren 800 lägenheter upptäckta i svartuthyrning: pensionär skrev på hyreskontraktet - och flyttade utomlands Polisanmälningar om bostadsbidragsfusk ökar kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.